2012-11-10 14 views
與好友食完晚餐,感覺上仍然是未能滿足,無錯,就是欠飯後甜品。揀中式甜湯,定西式糕餅?我腦海中突然一閃,咁就推介好友去食日式甜品啦! 去到瀰月屋,好彩唔係好多人,所以唔使排隊。入到去,掛滿懷舊的海報,感覺像回到四、五十年代的日本大和民族食館,有啲時光倒流的感覺。看見枱上的餐牌,食品都已換上秋裝了,果然係不時不食。因為二隻〝為食貓〞樣樣都想食,所以始終都決定唔到。 最後都係揀左二人定食包括二杯同款花茶及一籃已選定的四式和果子。問過侍應,定食中四式和果子連佢都唔知道邊幾款,全由大厨決定,咁我吔唯有期待佢嘅決定。自選花茶,我決定揀左〝玫瑰蘭花茶〞;來到枱前,已聞到好香的玫瑰花,喝一下,滿口充滿着玫瑰花的香氣,正!正!正! 連好友都很滿意我嘅推介。到四式和果子嚟到啦,謎底終於揭曉 - 就係燉奶、二款果凍(士多啤利味及梨味)、黑糖葛軟糍及手造特式和果子。燉奶 - 感覺非常滑滑,充滿濃濃的奶味。二款果凍(士多啤利味及梨味) - 梨味帶清新的甜味,但都俾士多啤利比下去,因士多啤利甜中帶酸,味道濃烈,會掩蓋梨的清新。黑糖葛軟糍 - 很強的黑糖味,但並不甜,加上灑在表面上的綠茶粉,好好味!唔好甜品的

插單燒瓷座
玫瑰蘭花茶
一籃已選定和果子
燉奶 - 感覺非常滑滑,充滿濃濃的奶味。
黑糖葛軟糍 - 很強的黑糖味,但並不甜,加上灑在表面上的綠茶粉,好好味!唔好甜品的朋友都可以接受。
手造特式和果子 - 因以往嘅印象,食和果子係會同喝綠茶,所以會好甜。但呢個和果子,裏面的餡料係梨肉,外面嘅糯米皮衹是微甜,所以整體都不會過甜。

下次可以再點蘋果批、田樂捧、琥珀冰流,及我嘅至愛〝瓊脂〞。

$60 (Other)
玫瑰蘭花茶
一籃已選定和果子