Hiring
$18,000-$21,000
Monthly (Negotiable)
$70-$80
Hourly (Negotiable)
$70-$80
Hourly (Negotiable)
$18,000-$21,000
Monthly (Negotiable)
2023-10-13 99 views
位於佐敦剛開業的「農耕記 」湖南士菜,主打正宗湖湘風味,在亞洲已經超過100間分店,這一站嚟到香港開店,現正進行試業階段,10月15號正式開幕,從未食過湖南菜嘅我,今日就嚟朝聖一下,真估不到仍未正式開業,已經全場爆滿,非常人氣,餐廳門面陳列非常吸引,放滿各式湘地土產、野菜、食材猶如置身熱鬧的湖南市集之感,好熱鬧嘅感覺👍🏻🫑▪️鮑魚辣椒炒肉 $ 158用上招牌的樟樹港辣椒,號稱辣椒界愛馬士,一年只賣40天,口感爽脆帶微甜辣,配合小鮑魚和豬肉爆炒,相當惹味,醬汁可以伴上幾碗白飯🐟▪️招牌湖蝶魚 $ 128 湖蝶魚口感非常獨特,嫩中帶爽脆,有點似的脆肉鯇,用青椒紅、椒切粒後炒香,香辣美味🐄▪️茶油土芹菜炒黃牛肉 $ 136新鮮黃牛肉嫩滑鮮香,土芹菜比一般的芹菜幼嫩,有一股獨特嘅香氣,爽脆可口,再伴上辣椒、蒜蓉爆炒,非常有鑊氣,又係一道送飯既好菜🦐▪️蒜蓉粉絲蒸蝦仁 $ 108蝦仁超級爽口彈牙,用上大量嘅蒜蓉和粉絲一起蒸,加上豉油熟油,粉絲吸收哂所有精華,鮮味無比🐖▪️鄉里蒸扣肉 $ 98扣肉看上去好似好肥,但係入口甘香,立即溶化,非常入味,好味到呢,梅菜係呢度菜嘅靈魂,切得幼細,有著梅菜獨特嘅甜味,簡

🫑▪️鮑魚辣椒炒肉 $ 158

🐟▪️招牌湖蝶魚 $ 128

🐄▪️茶油土芹菜炒黃牛肉 $ 136

🦐▪️蒜蓉粉絲蒸蝦仁 $ 108

🐖▪️鄉里蒸扣肉 $ 98
扣肉看上去好似好肥,但係入口甘香,立即溶化,非常入味,好味到呢,梅菜係呢度菜嘅靈魂,切得幼細,有著梅菜獨特嘅甜味,簡直係同扣肉係最佳拍檔,配飯或者花卷都一流

🍚▪️高壓鍋紅薯飯 $ 49
鍋飯用小電飯煲奉上,有噱頭,好得意又能保溫,米飯中加入番薯和紅棗,微微清甜,原來咁好食,食這頓湖南菜必須要配上白米飯,每道菜都是下飯菜

🫔▪️老面花卷 $ 48
我最愛的花卷,蒸完熱辣辣上枱,煙靭又軟熟,就咁食已經好好食,配上各式各樣嘅餸菜更有風味

🍋▪️招牌檸檬茶 $ 39
足足有1公升咁大杯,茶味香濃又清甜,大片大片檸檬充滿檸檬香,解辣解膩一流
  • 鮑魚辣椒炒肉
  • 鄉里蒸扣肉