2021-02-28 440 views
週六放工諗唔到食咩好,行去西鐵站途中見到呢間門面四正嘅車仔麵,先生好有興趣,但最近比較熱氣嘅我唔太想食辣嘢,清湯又太寡,咁啱見到有蕃茄湯底,非常吸引。車仔麵配料選擇頗多,三餸麵盛惠43蚊仲包熱飲,非常抵食,湯底方面除咗有我一早睇中咗嘅蕃茄薯仔洋蔥湯,仲有豬骨清湯同麻辣湯底,可以外加秘製嘅成仔辣汁、沙嗲汁、腩汁同咖喱汁。小食方面選擇亦非常多,除咗一般車仔麵店常見嘅滷水小食同蘿蔔牛腩之類,仲有甜酸齋、麻辣藕片同各式各樣嘅炸物。蕃茄薯仔洋蔥湯味道香濃,配上米線非常合適,兼顧營養同美味。配料方面我揀咗豬手、腐皮蝦卷同紫菜,份量亦相當大方。豬手係最抵食嘅配料,一共有三件,炆到軟腍入味,可以輕易咬開。腐皮蝦卷亦好有驚喜,即使浸咗落湯,外皮依然帶少少酥脆,入面包住蝦膠,鮮味彈牙。嗜辣嘅先生揀咗豬骨清湯配成仔辣汁同沙嗲汁,香辣惹味。配料方面有牛腩、肥牛同蘿蔔,牛腩軟腍入味,肥牛同蘿蔔嘅份量亦非常多。瑞士雞翼鹹淡適中,非常入味,灑上白芝麻更加香口。爽脆嘅唐生菜配上香濃嘅腩汁自然係絕配,味道恰到好處。餐廳嘅車仔麵質素唔錯,特別係蕃茄薯仔洋蔥湯底,百搭又好味,配料方面質素亦同樣高,加上環境乾淨整齊,價錢合理

牛腩肥牛蘿蔔豬骨清湯成仔辣汁沙嗲汁幼麵

瑞士雞中翼

瑞士雞翼鹹淡適中,非常入味,灑上白芝麻更加香口。
腩汁唐生菜

爽脆嘅唐生菜配上香濃嘅腩汁自然係絕配,味道恰到好處。
熱檸水:$0    七喜:$5
餐廳嘅車仔麵質素唔錯,特別係蕃茄薯仔洋蔥湯底,百搭又好味,配料方面質素亦同樣高,加上環境乾淨整齊,價錢合理,絕對會回頭。

$72 (Lunch)
牛腩肥牛蘿蔔豬骨清湯成仔辣汁沙嗲汁幼麵
瑞士雞中翼