2018-08-15
今日同上司去中環見客,個會議係蘇豪區果邊,走嘅時候上司話請埋我食晚餐,我當然卻之不恭啦😂我地係附近搵餐廳開餐,一直行到士丹頓街都冇乜idea,剛好見到一間新開張嘅日式餐廳,裝修精美,上司就決定走入去try try。餐廳環境唔錯,柔和嘅燈光、牆身水畫圖案同深啡色嘅擺設都配合得唔錯,我地坐左係近街道嘅位置,街道其實唔算多人,仲有靚靚跑車泊左係到,對面係酒吧,附近高樓大廈唔多,環境幾清幽,係到品嚐美食非常寫意。😌刺身拼盤A天氣咁熱,上司話頭盤當然要先食個刺身啦,呢個刺身拼盤有三文魚、帶子、北寄貝同八爪魚。刺身好鮮甜,最驚喜係估唔到八爪魚同北寄貝味道都好鮮而且有口感之餘唔會太韌,質素非常高。👍原條鰻魚飯 鰻魚一直都係我嘅最愛,148蚊大大份,原條鰻魚配日本珍珠米飯,個飯仲大過我個拳頭,米上面灑滿木魚碎,鰻魚非常厚身嫩滑,整體味道非常好,讚。👍總括而言,餐廳環境、食物質素都非常高,雖然餐廳係蘇豪美食區但價錢親民,份量又足。另外服務亦相當到位,一入餐廳時侍應姐姐見我地咁熱,一坐低就即刻問我要唔要一杯凍水,十分貼心。😚
刺身拼盤A
原條鰻魚飯