2011-03-09 212 views
今日妹妹的朋友相約飲茶,其實她是妹妹的小學同學,也是我們的舊街坊,原本是她媽媽提議的,可惜她今日突然有事去了澳門,不過我們如期赴約.這裡的點心好多都好精美,而且有些名字也改得特別好聽,不過食完都忘記晒,今日主要由妹夫點叫.陶源鮑汁叉燒包~~固然是用鮑汁做餡料,食落帶些鮮甜味,幾好蝦餃~~蝦都幾爽口豬肚燒賣~~賣相幾好,可惜無食到,因為只叫一籠,想再叫時已無得落單了小籠包~~超多汁好味白芍菜心~~有些老,不是太鮮嫩叉燒腸~~唔夠熱,麻麻地馬拉糕~~用了黑糖,所以味道有些怪怪地,妹妹好像不太喜歡姬松茸遼參翠果~~聽個名好矜貴,食落一樣有驚喜,好味道焗燒餅~~餡料調味恰當,熱辣辣好好味鴛鴦奶黃包~~外形好吸引,包身軟熟,奶黃清甜蜂巢脆芋盒~~唔夠酥脆,但餡料味道唔錯鳳爪~~鳳爪好入味,好有嚼勁珍珠雞~~一般般以上的點心大比數都好味道,有機會可以再來.妹妹的朋友一早話她請客,謝謝!下次再約伯母,到時就到我們作東啦!

陶源鮑汁叉燒包~~固然是用鮑汁做餡料,食落帶些鮮甜味,幾好

蝦餃~~蝦都幾爽口

小籠包~~超多汁好味

白芍菜心~~有些老,不是太鮮嫩
叉燒腸~~唔夠熱,麻麻地
馬拉糕~~用了黑糖,所以味道有些怪怪地,妹妹好像不太喜歡
姬松茸遼參翠果~~聽個名好矜貴,食落一樣有驚喜,好味道

焗燒餅~~餡料調味恰當,熱辣辣好好味

鴛鴦奶黃包~~外形好吸引,包身軟熟,奶黃清甜

蜂巢脆芋盒~~唔夠酥脆,但餡料味道唔錯
鳳爪~~鳳爪好入味,好有嚼勁

珍珠雞~~一般般

正 ~~ 焗燒餅
姬松茸遼參翠粉果
豬肚燒賣
正 ~~ 鴛鴦奶黃包
2011-03-05
$70 (Lunch)
正 ~~ 焗燒餅
姬松茸遼參翠粉果