2018-09-27
生活情趣就是你氹下我,我又氹下你。因為太太知我平日工作實在太忙碌了,所以昨晚就book了一間在元朗很出名的高質素日餐廳來氹我開心。鮨文我地差唔多一年之前已經食過一次,果種感動,到而家仲回味緊唔好多講,先食前菜,茶碗蒸加入金薄、黑松露、帶子,除左好幼滑之外,仲好矜貴蜜柑鯛用蜜柑餵養,加上岩鹽,皮用熱水煨過,味道好夾,少少咸有層次平政魚爽口滑身,小小甘香,食後有餘韻深海池魚外皮經炭燒過,有炭香味加上池魚油香燒新鮮北寄貝清甜貝味,加上小清香橘子汁,帶出貝的鮮味合時秋刀魚用火燒過,上面加左炸過的大蔥絲、金泊、紫蘇花,魚油豐富野生吞拿魚魚味濃郁,加上wasabi帶出甜味吞拿魚面肉超過100kg的魚,勁香魚油,質軟鮫魚配海膽醬鬆脆,煎得剛剛好,海膽醬味道濃郁壽司:金目鯛炭火網燒過,上面加左藍寶石魚子,味道香濃,入口即溶石垣貝新鮮到上枱時仲會郁,好驚喜味道十分清甜斧山白蝦口感有少少張口,蝦味濃郁,强烈餘韻炸太刀魚,外脆內軟大拖羅魚油十足,魚肚位,有根但用刀界過和燒香,飯吸收魚油,入口即溶三文魚筋子師傅解說,筋子其實也是三文魚子,不過是新鮮從魚腹取出,故此魚子仍被卵膜包裹著,沒有經暖水沖去筋膜的程序,
唔好多講,先食前菜,茶碗蒸
加入金薄、黑松露、帶子,除左好幼滑之外,仲好矜貴
蜜柑鯛
用蜜柑餵養,加上岩鹽,皮用熱水煨過,味道好夾,少少咸有層次
平政魚
爽口滑身,小小甘香,食後有餘韻
深海池魚
外皮經炭燒過,有炭香味加上池魚油香
燒新鮮北寄貝
清甜貝味,加上小清香橘子汁,帶出貝的鮮味
野生吞拿魚
魚味濃郁,加上wasabi帶出甜味
吞拿魚面肉
超過100kg的魚,勁香魚油,質軟
鮫魚配海膽醬
鬆脆,煎得剛剛好,海膽醬味道濃郁
壽司:
金目鯛
炭火網燒過,上面加左藍寶石魚子,味道香濃,入口即溶
石垣貝
新鮮到上枱時仲會郁,好驚喜味道十分清甜
斧山白蝦
口感有少少張口,蝦味濃郁,强烈餘韻
炸太刀魚,外脆內軟
大拖羅
三文魚筋子
師傅解說,筋子其實也是三文魚子,不過是新鮮從魚腹取出,故此魚子仍被卵膜包裹著,沒有經暖水沖去筋膜的程序,比一般加工處理過的魚子鮮味得多
加上師傅用酒醃製過,鮮味中帶有香濃酒味
海膽丼
唔駛多講,一睇咁膨拜的海膽量,入口溶化,鮮甜的海膽,令人感覺好幸福
右口魚手卷
魚油多地要滴出黎
最後甜品係靜崗蜜瓜,噴上威士忌,帶出甜味,為呢一晚劃上完美的句號