之前已來維景餐廳兩次, 因為環境優雅, 食物美味加上超靚海景, 再三來食也感開心, 中午約12:30pm 到逹, 在 openrice 網上訂座, 不用等位。餐廳裝修優雅開揚, 面積寬敞, 一覽無遺的海景盡入眼簾, 一面欣賞海景, 一面進餐, 是一種享受。  地版鋪啞色瓷磚, 有歐洲格調, 最前的位置有時計的設計, 讓我一邊食也知道時間, 唔使成日睇手機或手錶。午餐是 semi-buffet 形式, 由$120至$200 (包salad bar), 有多款選擇, 只食salad bar 也可以 $98, 而且是buy one get one FREE, 非常抵食。上次選了「烤雞配墨西哥烤包」, 覺得好好味, 本想今日再食, 餐廳已換了新餐牌, 問了待應, 他表示「印式鴨肉」只屬微辣, 今次我們各點了「印式鴨肉配印式黃薑飯」和「和牛漢堡配薯條」, 點餐後就到salad bar 食前菜和湯品。當日湯品是甘荀湯, 湯很入味, 沒有甘荀的澀味, 混和有鮮忌廉, 稠度剛好。至於Salad Bar 的沙律很新鮮, 有些似「地中海飲食」, 有日式薯仔沙律和各款沙律菜和蔬菜, 如: 粟米、車厘茄,

午餐是 semi-buffet 形式, 由$120$200 (包salad bar), 有多款選擇, 只食salad bar 也可以 $98, 而且是buy one get one FREE, 非常抵食。

沙律

至於Salad Bar 的沙律很新鮮, 有些似「地中海飲食」, 有日式薯仔沙律和各款沙律菜和蔬菜, 如: 粟米、車厘茄, 青瓜 . . . , 柏爾馬芝士, 水牛芝士 . . . 亦有各款豆類和穀類食物如: 藜麥, 大部份用了類似醋之類調味和加了新鮮的香草, 非常清新, 有別其他的餐廳的Salad Bar, 令我驚喜原來藜麥也可以這麼好味, 青瓜也醃得好好味, 加上新鮮時蘿草的香味, 大愛。

「印式鴨肉配印式黃薑飯」

印式鴨肉配印式黃薑飯

鴨肉嫩滑, 醬汁甜甜的, 只是微辣, 怕辣的客人也可以試吓, 用來佐黃薑飯好夾, 這個菜的味道好啱我的心意, 我給滿分。

「和牛漢堡配薯條」

和牛漢堡配薯條

和牛很淡味, 可以說是沒有調味, 惟有自己加鹽, 肉質很「鞋」, 本以為漢堡會是Juicy的, 包也是一般的質素, 薯條也不太脆, 和之前兩次食的其他菜式水準有出入, 但這個餐是午餐餐牌的最貴價錢, 只是見隔鄰的一枱幾個女客人個個都同樣選了這款漢堡餐, 以為佢哋食過好好味添! 所以才點了這款, 唉! 呢個故事教我哋唔好吓吓跟人! 最後見到隔鄰枱班女客人食剩好多薯條和包, 應該係話無食薯條和包。

食完主菜再去Salad Bar旁的雪糕櫃找心儀的味道既雪糕, 食番杯雪糕補番數, 這款名牌雪糕沒話說, 好好味。

檸檬茶

餐茶是一般的, 中規中矩, 從來唔希冀西式餐廳的茶會好味或好似茶餐廳的茶咁好味。
是次消費 : $210 (Buy one get one FREE) 以這優惠加上優雅環境和海景, 好正呢!
Other Info. : 維景餐廳的水準是高和穏定的, 相信他們只是唔知點解呢個「漢堡餐」一時出了些問題吧! 希望他們繼續努力, 因為成棟the ONE 幾乎都係餐廳食店, 競爭很大呢! 因為「印式鴨肉配印式黃薑飯」實在太好味和滿意, 所以是次評分也是給好評。
2017-12-04
$105 (Lunch)
沙律
「印式鴨肉配印式黃薑飯」
  • salad