2010-08-22
上星期約了朋友去食新野, 今次選左去北角區食西餐。係門外睇間鋪好有格調,入了鋪內地方不大,燈光暗暗的又播著音樂,好有氣氛。侍應比左張drink list我地,有好多種cocktail,我見在場都有好幾位食客飲cocktail同白酒。於是選了飲白酒。食物方面:我地order左一個dinner set再加其他野share 食。個dinner set已經有小小的頭盤,沙律,湯,主菜,甜品同coffee/tea. 頭盤我地另外叫左白酒煮澳洲青口仔 同自家制香草脆薯角。白酒煮得好香, 個汁可以用麵包條去點來食, 青口仔係細細隻的澳洲青口。而香草脆薯角有別於平時食的薯角,佢地薯角不是全脆身的, 外層有小小脆同軟加埋香草汁好特別,好味。個set 跟南瓜蕃茄忌廉湯, 酸甜度適中, 我就好鍾意。另外有個特濃黑松露菌忌廉湯, 好濃黑松露菌味同好creamy. 鍾意黑松露菌的人一定鍾意。主菜dinner set係炭燒美國Prime級(Dry Aged)牛肉眼伴牛肉濃汁。(超好味)上檯時牛肉眼切成長條,個牛肉濃汁好濃好香配7成熟dry aged牛肉眼有更濃牛肉味,本身牛肉眼有小小肥又腍又唔會Un.聽餐廳老闆講
上星期約了朋友去食新野, 今次選左去北角區食西餐。
食物方面:
上檯時牛肉眼切成長條,個牛肉濃汁好濃好香配7成熟dry aged牛肉眼有更濃牛肉味,本身牛肉眼有小小肥又腍又唔會Un.聽餐廳老闆講這個菜係佢地主打, 好多人食過都話好味。(真係好好味)
我地另外叫了一個鵝肝伴意大利大蘑茹黑松露野菌意大利飯, 件鵝肝外層脆身,有黑松露菌味同蘑茹味,意大利飯可以有咬口時亦不太硬同lim.
我鍾意食朱古力, 所以甜品選了朱古力心太軟, 好香好濃好熱的朱古力拼雪糕。
好滿足的一餐。