2019-02-19 1118 views
今天來到土瓜灣,朋友強烈推介她的至愛"夢の丼",食店位於主要街道旁,好容易搵到。店內裝修主要用木作材料,和式風格,一邊進食可以一邊聽住日文歌,感覺很輕鬆。餐牌上有好幾款不同類型的丼,每個都好吸引,大家諗嚟諗去討論咗好耐食边个丼好,結果我哋揀咗一番拖羅丼同二重親子丼,此外,多叫一個黑松露芝士玉子燒,等待的時候特別緊張,尤其是望住師傅們即席烹製。 一番拖羅丼,材料包括大鮪魚腩、中鮪魚腩、碎葱鮪魚腩、火炙大鮪魚腩及玉子漬,火炙鮪魚腩更覺魚油香味。每件魚生都極度肥美,鮪魚腩勁新鮮,脂肪分佈均勻,入口即溶。每個套餐都包括麵豉湯、前菜及甜品,這個麵豉湯不得了,是個海鮮麵豉湯,相信係由蝦頭餚成嘅湯底,感覺像龍蝦湯味(資深廚師話我知:蝦湯其實係油蝦頭餙成)。好欣賞個飯已經調好味,味道啱啱好,愈食愈開胃,油漬蛋好香,送飯一流。最後食埋個甜品,是蕃薯配綠茶醬,甜絲絲的感覺,完滿極了。二重親子丼,材料包括三文魚、三文魚子、拖羅蓉、松葉蟹蟹肉、松葉蟹蟹子及蟹膏豆腐,整個丼食落有幾層口感,最喜歡個蟹肉及蟹膏豆腐,好濃蟹味,松葉蟹蟹子粒粒脆卜卜,口裏面用牙咬落去蟹子嘅感覺真係好美妙,三文魚粒及拖羅蓉拌飯堅正。黑松

每件魚生都極度肥美,鮪魚腩勁新鮮,脂肪分佈均勻,入口即溶。

最後食埋個甜品,是蕃薯配綠茶醬,甜絲絲的感覺,完滿極了。

整個丼食落有幾層口感,最喜歡個蟹肉及蟹膏豆腐,好濃蟹味,

松葉蟹蟹子粒粒脆卜卜,口裏面用牙咬落去蟹子嘅感覺真係好美妙
,三文魚粒及拖羅蓉拌飯堅正。

黑松露芝士玉子燒,上菜時聞到黑松露勁香,店員建議要趁熱食,因為芝士要溶溶哋才好吃啊!

呢度有酒牌,都啱喜歡飲酒嘅朋友。
2019-02-18
Type of Meal