2018-04-28 1197 views
約左多年冇見的舊同學聚舊,為表隆重,我搵左間高級的扒房,之前食過牛扒掂的,絕無失禮。平日晚市大半場 full, 餐廳環境如舊的好,全場最矚目的都應該係呢個 Manhattan 夜景,真係好靚好有 feel 呀!坐低 settle down 好,呢個時候侍應提議我叫飲品先,邊飲邊慢慢硏究食乜好。我地叫左 smoothies, 一杯叫Strawberry Kiss $48,另一杯係Mango Daiquiri $48。兩杯都好吸引,自然又係各自要post 一輪相先。望望餐牌,種類好多,尤其頭盤選擇都不少。來到美式餐廳,當然就唔放過美國小食啦!我地叫左,水牛城脆辣雞翼 (半份)48。呢味正!夠辣夠多汁,雞翼又入味又大隻。食完一隻忍唔住再食多隻,早知叫全份啦⋯⋯伴碟仲有不少西芹條同埋白色 cream source ,好正宗呀!係我食過最好味的 buffalo wings ,沒有之一。美式焗薯皮$48, 亦係另一款我喜歡的美式小食。佢製法都算正宗,配料份量亦多,可惜焗得太硬了 ,可能overcook 左。但佢個白色cream 醬冇得輸,清曬!除咗美式小食我哋做order咗個沙律,係鮮蝦芒果牛油果

兩杯都好吸引,自然又係各自要post 一輪相先。
Mango Daiquiri

Strawberry Kiss

我地叫左,水牛城脆辣雞翼 (半份)48。
水牛城脆辣雞翼

除咗美式小食我哋做order咗個沙律,係鮮蝦芒果牛油果沙律 $128,好大份呀!沙律配料好多,五顏六色賞心悅目,仲要全部都係新鮮靚料。真係食沙律都可以食到飽,大滿足!
鮮蝦芒果牛油果沙律

貪心的人,叫咗第四個頭盤,香蒜白酒煮青口 $158。係鑊仔上的,數量都算多,而且夠大隻。但係上面鋪滿左洋蔥絲同埋青椒絲,感覺有啲似中式炒青口,同想像有D出入。呢個味道一般啫。

Order主菜了,專登約佢來鋸扒,當然為了靚牛。但原來舊同學唔食牛,有點唔好意思,事隔多年,我竟然唔記得呢件事......唔緊要啦,咁我地今晩一於鋸羊啦!
我地叫左澳洲草飼羊扒(三件)$258,一上枱已經香氣四溢,未食都知有料到!羊扒肥瘦均勻,每件都燒到好香,仲見到羊扒表面一條條清晰的烙印,好sharp 喎!配上旁邊嘅特製燒汁,食落一D都唔羶亦唔韌。一向怕羶的我都食到好滋味,難得難得!
澳洲草飼羊扒

羊扒旁邊的配菜粒粒相信亦好有炭燒風味。我地仲加左蒜蓉菠菜 $38,同羊扒好夾,好味!
跟羊扒仲有薯條,是另上的,唔算香脆,亦可能太飽了,只食左幾條。

最後是甜品時間,我地叫左雜果拿破崙$62 同法式焦糖布甸$56 一齊 share 。 拿破崙有三層,拆開睇睇雜果真不少,粒粒鮮果好均勻,仲排列得好有規律,睇得出花左唔少心思,抵讚!

雜果拿破崙

法式焦糖布甸就比較單調左D,我 expect 佢會响旁邊有多D點綴,或者豪一球雪糕比我,可惜佢冇。但焦糖布甸味道係好 ok 的,同埋已經很飽,單薄D都好,唔使浪費。

佢既菜式大多是逐碟逐碟上,今餐我哋食足三個鐘,夠晒時間俾我地講完前世再講今生。加上餐廳咁relax 既環境,如果唔係第二朝一早要返大陸,我地應該會飲返兩杯盡情傾喇!
Type of Meal
Dinner