2022-06-08
呢幾日成日落雨, 攪到好煩好悶, 於是約左好姊妹,食飯同品酒, 希望驅走一身悶氣。好姊妹帶我地去左銅鑼灣V Point 稻埕飯店食飯。 餐廳主打台灣菜, 好多食品同酒類都由台灣直送, 攪到我地呢班鍾意去台灣旅行的姊妹可以一解思鄉之愁。前菜: 白滷水九孔鮑魚, 凍食鮑魚另有一番風味, 鮑魚爽口, 加埋軟綿綿的魚片, 有爽有軟口感。蟹肉蛋白泡泡脆米金湯, 材料好多, 白色圓形蛋白, 好香蛋白味, 加上脆脆, 好似食緊爆谷咁。 當然最精彩係個金湯, 海鮮味濃, 蟹肉,瑤柱完全張個湯昇華。鹽酥波士頓龍蝦脆角豆金瓜, 龍蝦肉厚爽口, 南瓜片爽到卜卜脆。黑松露鮮百合花, 百合味道清香, 加上黑松露後, 味道好似薯蓉, 感覺好特別。八斗子炒飯, 色香味濃, 一應俱存, 粒粒飯香, 高水準炒飯。石榴傾情, 水果系列的雞尾酒,全部由台灣水果取材。呢一杯芭樂傾情充滿台灣地道的芭樂汁,配上Gin酒不會掩蓋水果香甜,加上淡淡粉紅色,好適合女士飲。蜂蜜白苦瓜汁,蜂蜜白苦瓜汁係台灣名物,蜂蜜清潤,白苦瓜汁入口回甘,風味獨特,感覺清新宜人。薑米水, 薑汁, 檸檬, 米水竟然味道十分匹配, 容易入口, 好啱呢個郁悶天
薑米水, 薑汁, 檸檬, 米水竟然味道十分匹配, 容易入口, 好啱呢個郁悶天氣, 清新自然。