2021-08-03
今日因事來到美食沙漠馬鞍山。屯門綫馬鞍山站,新港城中心周圍四處覓食,發現有間小店cafe,IKEA風,簡樸白色系,牆上有唔少心思裝飾,見到大大個「香港加油」,適逢奧運港隊連連報捷,好吧,不如支持吓同聲同氣小店。芝士薯條(6.5/10)薯條偏幼身,脆口,上面一層焗芝士和黑松露味醬汁,另配一大碗濃郁芝士醬汁。一啖Asahi生啤,一啖芝士薯條,傾吓計,感覺幾好。串燒拼盤 (5.5/10)牛、豬、魚三種,各兩串。串燒唔係用鮮肉串,唔係明爐火燒,醬汁亦只係比較淡味嘅照燒汁。比較之下,牛肉相對略帶彈性咬感。薑黃西班牙海鮮焗飯(7/10)上碟似一盤普通海鮮焗飯,但吃起來略有驚喜,因為竟然用咗西班牙米 (Paella Rice),短粒米,形狀較肥短,粒粒分明,較有咬感。朱古力心太軟(7.5/10) 有甜品舖水準,外微脆內軟,朱古力熔漿濃而不會過甜,配雲尼拿雪糕一起吃,整體唔錯。
芝士薯條(6.5/10)
串燒拼盤 (5.5/10)
薑黃西班牙海鮮焗飯(7/10)
朱古力心太軟(7.5/10)