2023-11-16 494 views
之前來過一次這間極滋味食階,上次印象都冇咁平。今次就咁樣直接衝入去圈三個餸加個米線,原來只需$36 ,因為我沒有加嘢飲。但是在車仔麵的選單上,任你選擇,麵,菜、肉、丸子、任何材料都不用加錢,這樣就彰顯了車仔麵的奧義,因為其實樣樣餸,物價都不算差太遠。你覺得比昂貴的,比少兩嚿咪喺返度。那些什麼新式車仔麵店,腸仔、魚蛋$7、牛腩$9、炸豬扒$13 、特製豬腸$18,只會令我推門入去嘅念頭都失去,就連第一次生意都做唔成。呢間極滋味,它的沙嗲醬帶點花生未到,辣菜譜辣得來夠深入,而辣椒油味道帶點酸辣,不像是老乾媽那種辣,又像潮洲辣椒油以外加了少許酸辣,因此,三種是不同程度的辣味,用來配車仔麵,相當可口。米線份量不太多,但也不是一箸夾起晒那種,尚算大點兒咬口;豬大腸竟然有八件左右,亦都算是分量十足;牛筋腩,的確有筋有肉,亦都有牛筋,另外亦都有半筋半肉,那些台式牛肉店,有時標榜半筋半肉,然之後得兩三件就可以買接近一舊水,其實這些港式車仔麵亦都有半筋半肉;酸齋只有兩件,但是兩件都非常大舊,質地厚,吸湯能力一流。可能由於對面有很多工廠大廈以及辦公室,因此有不少人會過來買外賣,經常有不少男女在門口囤積,但
之前來過一次這間
極滋味食階,上次印象都冇咁平。

今次就咁樣直接衝入去圈
只會令我推門入去嘅念頭都失去,就連第一次生意都做唔成。
呢間
極滋味,它的
沙嗲醬帶點花生未到,辣菜譜辣得來夠深入,
用來配車仔麵,相當可口。

;酸齋只有兩件,但是兩件都非常大舊,質地厚,
吸湯能力一流。
可能由於對面有很多工廠大廈以及辦公室,因此有不少人會過來買外賣,經常有不少男女在門口囤積,但不用擔心,他們都可能只是買外賣,直接入去見到有位就坐,其實都挺為舒適,食品廉價,價錢合理,味道一流。
Type of Meal
Lunch