2016-01-17 1550 views
唔講唔知,原來威靈頓街呢間翠華裝修過黎啊!環境變得好靚好有格調呢  摩登得黎又有港式舊時風味~是日下午黎到翠華,試試呢到先有既新產品- 英式Afternoon Tea Set  第一次系茶餐廳嘆afternoon tea, 感覺好新鮮好新奇~但當個tea set到左既時候,覺得個tea set外表已經相當吸睛,幾靚~~英式Afternoon Tea Set($198)~Tea Set內容包括馬卡龍、朱古力草莓🍓、scone配果醬&cream、合桃brownie、mini apple tart、芝士腸酥、煙三文魚多士、酥炸鮮蝦菠菜餃同埋最令人期待既翠華奶茶凍😆😋 仲包埋兩杯飲品😁 我就點左一杯檸檬薏米水~不過呢杯檸檬薏米水真係非常淡而無味,好似水一樣既味道~檸檬味唔出,薏米味都一樣唔出。。特別喜愛翠華系tea set中混入港式元素酥炸鮮蝦菠菜餃内的鮮蝦大大隻相當爽口!唯獨美中不足的是好似放得太耐凍左所以并不十分香脆其他的item也不算特別有大驚喜,算是不過不失~唔會話難食,但亦都無令人留下深刻印象。。不過翠華奶茶凍確實有點小驚喜!奶茶味濃郁而且奶凍滑溜可口😍 一咬開有種要流出黎既狀態,
唔講唔知,原來威靈頓街呢間翠華裝修過黎啊!
環境變得好靚好有格調呢
 摩登得黎又有港式舊時風味~

英式Afternoon Tea Set
英式Afternoon Tea Set($198)~
Tea Set內容包括馬卡龍、朱古力草莓🍓、
芝士腸酥、煙三文魚多士、酥炸鮮蝦菠菜餃
同埋最令人期待既翠華奶茶凍😆😋
仲包埋兩杯飲品😁 我就點左一杯檸檬薏米水~
檸檬薏米水
不過呢杯檸檬薏米水真係非常淡而無味,好似水一樣既味道~
檸檬味唔出,薏米味都一樣唔出。。
特別喜愛翠華系tea set中混入港式元素

酥炸鮮蝦菠菜餃内的鮮蝦大大隻相當爽口!
唯獨美中不足的是好似放得太耐凍左所以并不十分香脆

其他的item也不算特別有大驚喜,算是不過不失~
唔會話難食,但亦都無令人留下深刻印象。。
不過翠華奶茶凍確實有點小驚喜!
奶茶味濃郁而且奶凍滑溜可口😍 一咬開有種要流出黎既狀態,相當吸引~
呢個價錢黎講試到咁多款式既野食其實都算抵食🤔
而且係翠華嘆英式下午茶都係一個比較新奇既體驗🤓

除此之外,更加試左翠華的另一個新product~
水牛芝士火箭生菜焗濃味茄汁pizza配煙三文魚($98)🍕
芝士火箭生菜焗濃味茄汁pizza配煙三文魚
呢個翠華出品既pizza又唔錯播~
配料豐富而且濃味既茄汁增添左開胃既感覺👍🏼
而且呢個薄批pizza個邊都幾脆😋

黎到翠華,無可能唔食呢到最出名既product!
小麥奶油豬
小麥奶油豬~
當然奶油豬還是一如以往地好食~ 麵包香脆,配上奶油~ 無得輸既組合!
平時既奶油豬采用既系白麵包,今次翠華就用左小麥包~
感覺上更加健康呢
 食起上黎亦都更加有口感~

最後一樣食既就係翠華另一個威靈頓街先有既新產品-
奶茶梳乎里($68)
奶茶梳乎里
老實説,呢個梳乎里的確相當澎湃,非常大個!
而且一上既時候熱辣辣香噴噴,已經相當吸引味蕾了

一食之下。。。好吧其實我食到既并非奶茶味
唔知點解反而系麥精味

不過呢個梳乎里做到好外脆内軟,内裏非常鬆軟濕潤!
如果唔當系奶茶梳乎里,而系麥精梳乎里的話,
其實味道的確不錯呢

整體來説,我和友人對於是次翠華的新產品都覺得頗有驚喜頗爲特別~
算是翠華一個破革新的進步~
不過食物質素方面還可以稍爲改進一下
2016-01-08
$150 (Tea)
  • 小麥奶油豬