2019-01-29
今個冬天好似仲未食過麻辣鍋,咁啱呢日有個無辣不歡嘅同事即慶約我收工嚟個麻辣火鍋夜,今次我地搞搞新意思,唔食平時又紅又辣嘅麻辣湯底,試下翡翠鍋-綠色麻辣湯底。餐廳位於文英街,我地由佐敦港鐵站A出口出發,睇住google map行十分鐘左右,傾住計好快到。餐廳裝修走中國風,環境舒適,座位闊落,仲有電視睇👍🏻🔥重慶麻辣翡翠鍋(自選麻度/辣度) HKD$148個鍋好有中國色彩,好特別好靚,拎嚟影相打咭啱哂📸最初睇食評,見呢到嘅湯底綠綠地色咁清,仲估佢冇咩殺傷力就揀咗中麻中辣😂原來中麻中辣都唔少嘢㗎😂仲越食越辣。翡翠鍋同紅油麻辣嘅分別在於佢冇咁油,減少油膩感,而且辣得嚟帶啲清甜,打邊爐前我地都各自飲咗碗湯,味道唔錯😋鍋底本身已有提供鴨血,鴨血爽滑,配麻辣湯最好味!🔥白蘿蔔 HKD$38蘿蔔片一開始我地就倒哂落去個鍋到再慢慢食,煲得越耐,越入味,索哂啲麻辣湯👍🏻🔥手打墨魚丸 HKD$68足料彈牙👍🏻🔥芫荽餃 HKD$58脹卜卜入面滿哂芫荽,鐘意食芫荽嘅絕對唔可以錯過💪🏻🔥極上手切肥牛(細) HKD$148油脂分佈平均,肉質鮮嫩重牛味,滑得嚟有啲爽口。🔥萵筍 HKD$48估唔到擺盤咁有心思😍食落清甜
餐廳裝修走中國風,環境舒適,座位闊落,仲有電視睇👍🏻
🔥重慶麻辣翡翠鍋(自選麻度/辣度) HKD$148
個鍋好有中國色彩,好特別好靚,拎嚟影相打咭啱哂📸
原來中麻中辣都唔少嘢㗎😂仲越食越辣。
鍋底本身已有提供鴨血,鴨血爽滑,配麻辣湯最好味!
🔥白蘿蔔 HKD$38
🔥手打墨魚丸 HKD$68
足料彈牙👍🏻
脹卜卜入面滿哂芫荽,鐘意食芫荽嘅絕對唔可以錯過💪🏻
🔥極上手切肥牛(細) HKD$148
油脂分佈平均,肉質鮮嫩重牛味,滑得嚟有啲爽口。
估唔到擺盤咁有心思😍食落清甜爽口。
📝
首次試翡翠麻辣感覺唔錯,麻辣得嚟唔會好油膩,食落清爽,而且食完個身都唔會有陣揮之不去嘅麻辣味🙊
雖然呢到唔算近港鐵站,但為咗食好嘢,行多兩步係值得嘅👍🏻