2017-11-23
又一個生日飯局,諗左好耐決定食上海野,當然要搵間坐得舒服啦!空間感正嘅。。唔好太迫太嘈,最後我發現最嘈係我地果檯(爆)首先黎個前菜小碟口水雞,雞肉好嫩好滑,個汁微辣又好香蒜味,值得叫吖。素鵝好出色,炸得好酥脆但唔覺油膩,入面嘅餡料好足,就算唔點喼汁都覺得好好味。芝麻大餅好多人話好食,但我覺得普通,雖然好多芝麻但又唔覺得十分香,亦唔覺得蔥味特別濃,食一件有點漏添,但我朋友好欣賞,所以口味嘅野人人唔同吖(笑)全晚我嘅至愛黃金蝦,每隻蝦都包滿左咸蛋黃,咸香得黎又唔會蓋過蝦嘅鮮味,蝦肉爽口彈牙,我都忍唔住食左2粒,必吃之選。。yummy 咸肉津白呢。。。個咸肉真係好咸,重口味嘅我當然冇問題啦!但怕咸嘅可加碗白飯 (笑)不得不提呢個蜜汁火方,睇樣已經知道內容豐富啦,金華火腿、紫薯、南瓜 。。睇見都流口水實不相瞞,我好中意中式包。。即係白色呢啲,冇餡我都好中意食,將以上夾餡料在中間,嘩。。不得了,口感豐富到呢~桂花蜜嘅汁中和左火腿咸味,又咸又甜好得我心,而且絕對唔肥膩,推薦 。。。正吖 最後出場椒鹽小黃魚,喺屋企唔會開爐炸野,出街食最好,炸得好乾身唔油膩,但保持魚肉鮮嫩,好滑身,加埋面頭嘅椒鹽。。
最後出場椒鹽小黃魚,喺屋企唔會開爐炸野,出街食最好,炸得好乾身唔油膩,但保持魚肉鮮嫩,好滑身,加埋面頭嘅椒鹽。。香到呢!冇得頂,差啲2連個頭都食埋(爆)
總結: 我會再嚟。。。等我 (笑)