2010-10-30
早上要在中環幹活, 一早要出去, 而且要等. 有什麼地方好打發時間呢. 一想, 就想起酒樓. 不敢行太遠, 就在約好既地點附近食. 找了家未試過的, 就上來了金御. 又是老掉牙的一句話, 我該是全場最年輕的一位茶客. 9點至11點呢一個鐘數. 正常的打工族, 都應該在office搏殺或hea. 而我因為要外勤兼等人, 開心的, 可以係茶樓hea.一個人飲茶, 就是一盅兩件咁簡單. 早上特價飯, $9.8一盅仔. 份量雖細, 但感覺都非常之抵食. 配角的燒賣反而要$16.5. 早上的盅頭飯, 甚受場內的老茶客喜歡. 幾乎人人都有一盅. 可是平賣的盅仔飯, 其實只是交一交功課俾茶客. 說好味道, 稱不上. 鳳爪, 排骨味道一般般, 飯不是生米蒸飯, 飯質太腍, 口感未如理想.燒賣, 得大粒兩個字. 再贈多兩個字, 就是大蝦. 再俾多兩個字你, 就是多肉. 相信我已經形容哂所有Pros, 而Cons, 就是, 冇鮮味, 皮帶點一pat pat. 蝦冇味. 3個advantage, 3個disadvantage. 好容易答.而服務, 都係熟客好, 生客一般. 出錯茶俾第二檯就氹我要唔要左壺水仙
而服務, 都係熟客好, 生客一般. 出錯茶俾第二檯就氹我要唔要左壺水仙. 我太好人了, 要左.....