2019-03-25
一直知道朋友好鍾意老夫子,聽聞九龍灣果面開左間老夫子餐廳,今日終於夾到佢試下新餐廳啦!餐廳整體裝飾以老夫子套衫「藍、黃、白、黑」做主調,同時間都配合左中國氣氛,例如燈籠、黃金既裝飾。以牆上都有一幅好大既老夫子藝術畫係度架!餐牌食物方面主要係以港式食物為主,粉麵飯任你揀!我同朋友叫左個二人套餐,總共$198,晚餐黎講都唔貴。係香港食飯好耐多數都係意粉、飯、薯菜或者米線,真係好耐都未食過米粉,仲要係咁港式既雞湯米粉添!忍唔住叫左碗,但朋友因為太肚餓就諗住食飯,見到我碗米粉即刻好後悔~雞湯米粉顧名思義係用雞湯黎煮架啦,入面既材料仲有菜、白蘿蔔,成個湯底清清甜甜,好懷念啊!好快就上左碟燒味拼盤,包括紅腸、叉燒、燻蹄、海蜇,份量極多,我地兩個女仔真係勉強先食得哂!成碟燒味用左港式既燒汁去處理,甜甜地,送飯/米粉都好岩!而燻蹄平時我個人好少食,今日有幸可以食到,燻蹄既味道唔錯,加上微微既甜味,又有咬口。叉燒都好值得一讚,肉上帶有少少肥肉,增添左佢既味道,亦都對女仔黎講岩岩好~到左下一碟,蔥油肥雞半隻,呢一碟真係「真人靚過上鏡」,呢碟肥雞仲靚過餐牌上面果碟!原本預左好少雞肉,點知上到黎同拼盤一樣咁大
餐廳整體裝飾以老夫子套衫「藍、黃、白、黑」做主調,
餐牌
食物方面主要係以港式食物為主,粉麵飯任你揀!
我同朋友叫左個二人套餐,總共$198,晚餐黎講都唔貴。
到左下一碟,蔥油肥雞半隻,呢一碟真係「真人靚過上鏡」,呢碟肥雞仲靚過餐牌上面果碟!原本預左好少雞肉,點知上到黎同拼盤一樣咁大碟,我地兩個女仔食完飽到郁唔到!講返雞肉先,蔥油味好香濃,相信對於調味做左唔少功夫,而雞肉好嫩滑,肉對比骨既份量都十分多,所以今次既食飯真係一個大享受。
最後仲有一碟上湯浸時蔬—娃娃菜,湯都係雞湯黎,成碟菜清清甜甜。
去食港式餐廳既食物,又點少得叫奶茶!奶茶茶味好香濃!
臨走啦~朋友好唔捨得,仲要不斷影相先肯走!