2019-10-21 1047 views
今日老媽子收工竟然話同我去食飯,來得有啲突然,平時飯都唔煮買外賣,今日竟然話同我出街食飯?一問之下原來佢同事前幾日同個女嚟咗呢間parkview 食飯,仲極力推薦我阿媽嚟食,所以今日放假同阿媽出咗嚟葵芳行街兼食晚飯😇做個孝順乖乖女。喂又真係幾靚幾高雅喎,而且開放式,感覺冇傳統西餐廳咁侷促同埋言行舉止都要溫文有禮,跌咗支叉都全場望住你嗰隻。不過呢度唔同,正好佢開放式,阿媽講嘢大聲啲都唔怕🤣食個飯都放鬆啲😙望吓餐牌先,餐廳有二人套餐選擇,不過阿媽同我都係鍾意食澱粉質多啲,套餐大部份都係以扒類為主食,在配搭一款意粉或者意大利飯,俾大家參考下:我哋今次就冇叫到二人餐,選擇咗一個意大利飯同埋一個意大利粉。我就揀咗炸香蔥Parma ham Carbonara,我最愛卡邦尼😍而阿媽就揀咗北海道帶子野菌南瓜意大利飯,然後我哋兩個主食都加咗$68升級套餐,一個就跟煙三文魚沙律,另一個就跟龍蝦忌廉酥皮湯。登登登登,龍蝦忌廉酥皮湯同麵包嚟咗啦,餐包熱辣辣勁軟熟,好特別包上面有少少糖霜,配埋有鹽牛油,鹹鹹甜甜咁好好味!龍蝦忌廉湯個酥皮勁脆!啲龍蝦湯好濃郁,質感濃稠,啖啖充滿鮮味!尤其是酥皮焗得鬆脆可口,配埋個

一個就跟煙三文魚沙律,另一個就跟龍蝦忌廉酥皮湯。

尤其是酥皮焗得鬆脆可口,配埋個湯一齊食,特別正!

煙三文魚Caesar salad,好貼心個醬分開上!事關怕肥嘅女人唔想食沙律醬😅d菜好新鮮,煙三文魚既有煙熏香味,又保留左魚既豐腴嫩滑,就咁落返啲檸檬汁就已經好好食。👍🏻

My favourite carbonara岀場喇!勁creamy好鬼正呀喂!而且佢仲有埋Parma ham 係上面嫁!好少見餐廳咁落本,個意粉只係$98,有埋ham 仲有大糧煙肉同菇菇,份量仲要唔細份喎,簡直係超抵食啦!香濃芝士味加埋鹹香Parma ham簡直係絕配!最大特色係佢用炸香蔥取代咗洋蔥,別具特色,香味更突出,為整個意粉增添層次感,食極都唔會厭!

呢個就係北海道帶子野菌南瓜意大利飯,南瓜煮熟後口感軟綿綿,而且帶有甜味最適合加入意大利飯,代替淡忌廉令入口更濃厚!
帶子肉厚味甜,好有彈性,飯粒有嚼勁,不過趁熱食會更香更美味,今次第一次食呢個意大利飯先知原來帶子同南瓜係咁夾嘅🤘🏻

甜品時間到!朱古力雪糕,雖然冇乜特別,不過都要影張相😝阿媽果然冇介紹錯,佢呢啲港媽又鍾意影相又鍾意explode又鍾意食嘢又鍾意shopping ,呢度岩曬佢,行完街買完野就過嚟嘆番個美味西餐,good !

2019-10-21
$206 (Dinner)
  • 炸香蔥巴馬火腿卡邦尼意粉
  • 北海道帶子野菌南瓜意大利飯