2018-04-21 766 views
我家老媽子無論係新鮮榴槤或者係榴槤副產品都鍾意, 鍾意嗰陣臭貓屎味, 榴槤雪糕、榴槤雪條及榴槤乾等等成日食, 第一次品嚐榴槤芝士蛋糕, 唔知掂唔掂嘅呢?我跟老媽嘅第一次就係畀左呢間位於觀塘無心插柳的Express Bar by Lassana。佢哋喺觀點中心一樓, apm 隔籬商場, 除咗芝士蛋糕及其他蛋糕外, 還有即磨咖啡, 三文治及牛角包等外帶輕食供應。場內還有幾張細枱可以坐喺度慢慢食, 慢慢歎杯咖啡先走人。焦糖榴櫣芝士蛋糕 ($148)呢款就係近期榴槤控最常出現系Facebook 的焦糖榴櫣芝士蛋糕, 睇相好似好大個, 其實係6寸蛋糕, 以密封精美圓盒裝住。返到屋企急不及待切嚟食, 打開個盒.......一陣強烈嘅榴槤香湧晒出嚟, 面層焦糖切餅時仍然脆脆的。榴槤芝士蛋糕質感鬆軟, 入口滑溜, 真系榴槤一出, 誰與爭鋒, 榴槤本身味道非常霸道及突出, 好似食緊新鮮榴槤咁香濃, 連芝士味都被比下去了, 最正係唔甜膩 每人食咗四分一, 餘下的半個榴槤蛋糕放雪霜明天吃, 但一定要連盒再入密實裝, 否則個雪櫃會變成榴槤樂園, 會比唔食榴槤嘅屋企人xz#xzx#

場內還有幾張細枱可以坐喺度慢慢食, 慢慢歎杯咖啡先走人。

焦糖榴櫣芝士蛋糕 ($148)

焦糖榴櫣芝士蛋糕 ($148)

$148 (Lunch)