2010-10-03 20 views
食過晚飯, 間唔中都會來一個甜品時間. 我飯剛食完, 齋妹已經在大良八記坐定定, 食住綠豆沙, 等我到.數傳統而出名的糖水店, 大良八記, 細細個已經聽過呢一個名. 行入黎, 應該是重新粉飾過, 一點古老的味道都沒有. 後來, 從某飲食雜誌中得知, 大良八記已易手, 新東主決定重整旗鼓, 把老店現代化, 翻新升level.我一到, 齋妹的綠豆沙已吃了一大半. 平時係某某糖水鋪看到的綠豆沙, 同圖中既呢一碗比, 算稀稀的, 不能稱之為綠豆沙, 只能稱其為綠豆糖水. 呢碗綠豆沙, 十足料, 沙到成碗槳咁. 足料, 沙多, 夠甜, 屋企煲都未必會煮到咁杰.我要些凍的, 新潮少少的, 點了一個哈密瓜芒果布甸, 一粒粒冰凍哈密瓜, 有個水果汁, 食落, 是用哈密瓜打碎, 水果蓉做汁, 夠哂冰凍, 夠哂甜. 配角已經令人大滿足. 主角芒果布甸, 奶油味她重, 香口甜美兼且有香香的芒果味. 帶少少腍, 證明魚膠落得不多. 多年前來大良八記, 只是食極傳統的中式糖水, 而家改頭換面之後, 多了番新意, 加添了時代感, 又不失傳統的味道, 新人士新作風, 希望大良八記能成功的大展拳腳.

$22 (Last Night Supper)