2024-10-26
📍 陳儀興飯店🌍新蒲崗崇齡街40號地舖 G/F, 40 Shung Ling Street, San Po Kong📝整體評分:9/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝區內老字號,價錢親民,好多老街坊熟客光顧。平時唔太食甜品嘅我,要介紹咗呢款潮州傳統小食先,超好食,非常罕見!▸ 落湯錢◂$98✿ 糯米團煎到兩面脆身唔痴牙,沾上花生及芝麻粉食落唔完全唔油笠而且香口, 口感香糯韌滑。▸鹵水鵝肝 ◂$188✿ 鵝肝挑走晒筋,幼滑甘香、口感粉綿,鵝肝吸足鹵汁,鹵水汁唔會過於硬實和濃鹹,超愛~好鍾意食白鱔,長輩怕熱氣就叫哂2味~▸椒鹽鱔球◂$188✿ 鱔球又大件,份量又多,椒鹽又足,香口惹味,外衣又薄身,金黃酥脆,食落啖啖肉,真心推介!▸果皮蒸大白鱔◂$138✿ 白鱔柔嫩帶陳皮清香,白鱔加左太白粉增黏滑更索味,加埋獨家調製嘅甜豉油,長輩最愛!▸潮州蠔仔粥 ◂$65✿ 粥大量蠔仔同肉碎,粥水鮮味十足,仲有菜甫增加口感~▸魚湯浸大蜆◂$98✿ 叫咗個湯整湯飯,加埋潮州辣椒醬,超好食,大家要試下~
🌍新蒲崗崇齡街40號地舖
📝整體評分:9/10
區內老字號,價錢親民,好多老街坊熟客光顧。
▸ 落湯錢◂$98
▸鹵水鵝肝 ◂$188
好鍾意食白鱔,長輩怕熱氣就叫哂2味~
▸椒鹽鱔球◂$188
▸果皮蒸大白鱔◂$138
▸潮州蠔仔粥 ◂$65
✿ 粥大量蠔仔同肉碎,粥水鮮味十足,仲有菜甫增加口感~
▸魚湯浸大蜆◂$98
✿ 叫咗個湯整湯飯,加埋潮州辣椒醬,超好食,大家要試下~