2019-03-15
「華香雞」呢個名之前都有聽講過,雞好似都係來自自設農場,質量會有一定保證。咁岩來到觀塘,行經成業街呢邊,先至發現原來觀塘店開係呢邊。沒多想,就去試一試。「華香雞」開係觀塘既工廈入面,紅色既招牌相當搶眼,加上牆壁上報章既報導,自然係有內涵。餐廳既地方相當寬敞,主要係設有多張既長枱,最入面有幾張大圓枱,適合多人家庭聚餐。地方寬敞,相信平日中午吸引不少附近既商廈、工廈既打工仔。餐牌設計簡單,選擇非常多,各種烹調方式亦可供客人選擇。最後我地2人叫左3款食物。餐廳係採用非常傳統懷舊既公雞碗碟,懷舊有特色。烏龍茶香雞配煎米粉同係內地食既最大分別係,呢度沒咁油,而且茶香味好濃郁。雞肉食落肉質結實而且好嫩滑,茶香既味道已經滲透入雞肉裡面,絕對值得一試。而煎米粉對我來講係喜出望外的,米粉由大木筒盛載,米粉底煎得好脆,好香口,好似食緊飯焦咁。另外裡面還配有雞蛋、椰菜同紅蘿蔔絲,食落有口感。金銀蛋白菜仔蔬菜類其實有好多選擇同配搭,最後我地揀左金銀蛋白菜仔。清爽的白菜仔,煮既時間剛剛好,再配以蛋類、炸蒜烹調,帶有少少鹹香,感覺應該係少油,健康之選。欖角豆腐煲欖角既濃郁惹味味道自然係呢道菜既精華所在,加上所用既
烏龍茶香雞配煎米粉
烏龍茶香雞
煎米粉
金銀蛋白菜仔
金銀蛋白菜仔
欖角豆腐煲
欖角既濃郁惹味味道自然係呢道菜既精華所在,加上所用既豆腐係沒經過油炸的清淡滑豆腐,更加帶出豆腐本身既味道,配搭份外合適。
欖角豆腐煲
一肉一菜一豆腐,感覺住家而且非常健康。