2020-05-09
來北角買日用品,回程時路經樂嘉中心,看見這間「富怡粉麵專家」,門面新簇簇,似乎是間新開食店,老公提議試下,我當然無異議。店內面積不大,但裝修簡潔明亮,而且座位好闊落,有卡位,加上衛生情況亦甚理想,俾人一種好乾淨嘅感覺!入座前第一件事就係要量體溫,順帶一提,餐廳每張桌都提供咗消毒搓手液俾人客使用,實在值得一讚。餐牌選擇甚多,除了主打的粉麵外,還有地道潮州泡粥、精美小食、火鍋拼盤、飯餐、炒腸粉等供應,令人眼花撩亂。兩口子都愛吃香口之物,先揀個小食拼盤 ($80) 試下,可於 5 種炸物中自選 3 款,我哋揀咗鮮炸鯪魚球、泰醬炸雲吞同炸韭菜餃。鯪魚球金黃飽滿,入口甘香惹味,配上蜆蚧醬,令味道錦上添花,餘味無窮。炸雲吞金黃酥脆,毫不油膩,內有彈牙蝦肉。炸韭菜餃咬下香氣撲鼻,內裡餡料亦 Juicy 得很,味道調校得恰到好處,勁好吃,絕對是高水準之作。雖然已經食完咁多香口嘢,但仍意猶未盡,決定再來一份鮮炸魚皮 ($15)。魚皮送上來時還附有一小碗蔥花湯,原來是用來蘸點魚皮吃。魚皮分量不多,但炸得透徹酥香,薄薄一片且脆口度十足。主菜點了牛三寶飯 ($58) 同金菇肥牛,三寶有牛腩、牛肚同牛孖筋,
餐牌選擇甚多,除了主打的粉麵外,還有地道潮州泡粥、精美小食、 火鍋拼盤、飯餐、炒腸粉等供應,令人眼花撩亂。
主菜點了牛三寶飯 ($58) 同金菇肥牛,三寶有牛腩、牛肚同牛孖筋,牛腩肥瘦均稱,十分靚仔,份量亦多,吃起來不韌又爽口,帶油脂的部份食落更是鮮美。牛肚炆得好稔,而且非常入味。牛孖筋亦有水準,啖啖骨膠原,墊底仲有好多生菜,絕無欺場!
壓尾送上的金菇肥牛 ($88) 很大碟,相當足料,除了爽滑的金菇和香嫩的肥牛外,還有翠綠的生菜,份量挺多,肥牛肉質不俗,入口稔滑富肉香。
粉麵飯套餐奉送紫菜湯或熱飲,如果想轉凍飲亦只須 +$2,十分經濟,下次經過會再嚟試下店舖其他出品。