2011-06-06 1 views
食物+服務質素=長食長有既關鍵!呢間只開了2個月既餐廳,整體而言沒有超級驚喜既水準,但只要一個好好好食既菜,加上合適既服務,已足夠讓人回頭再食。我敢講(都做埋),我會再返呢間餐廳開飯!每次父母親節生日做節,去邊度食真係諗到頭大。姐姐同事介紹呢間餐廳,又試吓啦。去到,餐廳老細淨講韓文,經理淨係識韓文英文,部長淨識中文英文,仲有個韓國人唔識廣東話但識韓文同普通話,個個都差D,都唔知佢地點溝通。部長回一句:「識得傾出糧同人工就得啦」;想點個「米腸」,部長應句:「豬紅黎,味好淡架」,老實得可愛!食韓菜,前菜係「love in the first sight」。各式前菜之首--泡菜,味道唔太酸,唔太辣,總算新鮮;但與新羅寶相比,差一截。做唔到「一見鐘情」,又睇吓會唔會黎個「細水長流」式愛情。睇吓餐牌,價錢同一般韓式料理差唔多,但當中有一般韓式料理所沒有的菜式。多番D好感。第一度:湯年糕。味道不錯,略嫌胡椒粉味太濃,幸好沒有掩蓋了牛肉味。第二度:土豆餅。老實說,我喜歡前菜內的涷綠豆餅多於這個菜,味太淡,油太多。雖然如此,此菜熱度十足,煙韌,還可以。第三度:牛肉湯($90)。同樣問題:太淡。連喜歡淡
食物+服務質素=長食長有既關鍵!

我敢講(都做埋),我會再返呢間餐廳開飯!

第三度:牛肉湯($90)。同樣問題:太淡。連喜歡淡的媽媽加完調味料都嫌淡。我嚐過最好的,是深圳漢陽館的雪濃湯(牛肉湯),牛味濃而入味,是老火湯。這個,像滾湯,有形而無實,喝後而無法留下印象。

第四度:燒羊肉($90)及什錦牛肉拼盤($380)。開始漸入佳境。羊肉有調味,牛肉則為原味;兩者都非常出色,新鮮。羊薄切而細心調味,但爸爸及老公更喜歡牛肉,貪其鮮而不「蘇」,燒起來的肉汁加上洋蔥,菇切片,索了肉汁,令舍出色。

第五度:炒粉絲。中規中矩。比明洞express出色,與莊園,草苑,韓松…等相比,都是一樣。惟一不同是這裡用上更多的菜,感覺上多了清新,少了油膩,不會被一個粉絲「K.O.」。

進食途中,發現有水滴!新開張才兩個月,冷氣系統真的不濟!未投訴,部長及經理已即時處理。叫埋支米酒,阿經理唔識中文都不停用韓文及英文「有限公司」介紹,抵讚。老公又用韓文應兩句,讚吓D野好食。呢種有交流既餐廳,細心服務,又加了點分。

至此,以為都是中等評級的菜館。部長一句:「試咗個海鮮鍋未呀?最正」反正覺得尤有餘「位」,$300大元,又試吓。原來寶物是最後才登場的!見到經埋在魚缸邊搞咗好耐,以為清潔進行中,原來是即時揀選游水海鮮做火鍋

$300大元,睇MENU相只有蜆仔,蝦。實物係(全部曉郁):鮮鮑魚2隻,長過手臂八爪魚一隻,扇貝兩/ 三隻,青口2-3隻,大蝦兩隻(蝦頭超多膏!),被肢解蟹一隻,連芽菜金菇做底,以辣椒粉及胡椒粉作鍋,明爐上,超正!老實湯底對我而言太辣,又韓國人唔知點解鐘意成日滾住D海鮮搞到老晒,於是我地自行熄火,極速撈起所有海鮮,超級鮮美(都有隻扇貝老咗,浪費);湯底鮮甜有韓式風味,久違了的水準!老爸話齋,俾6舊水食都抵!

食食吓,普通話人對住我老公笑--拎多隻郁緊既鮮鮑魚加餸!(我叫老公下次講多兩句韓文,睇吓會唔會再多一隻)

部長仲要勁體貼:「D人食親都要冰水,你地要唔要?」梗要!

最後既薏米糖水,雖然只有單調的甜,但口味正宗。勁辣後來一個單調的甜以降火,原來就是韓菜糖水單調的含意,此刻比以往更能領略到其真意。原來,味道不一定要豐富,整頓菜配合得好才是重點。

從此,我與這個韓式料理店結下不解緣。

(後記:呢幢大廈是重建的,廁所,電梯理應新淨兼效能高;但實情…真是不像一幢重建的大廈,唉,敗筆)

最正既海鮮火鍋
曉郁既鮑魚
2011-06-04
$240 (Dinner)
Celebration
Anniversary