2020-01-12
齊起下午茶自助餐,通常都會想到西式的美食及甜品,又或者是港女式的經典打卡位或低頭喝茶37分面的姿勢,這次的酒樓卻是實而不華,適合一家人溫馨聚餐。餐牌上所有食物任叫任食,而且有註明份量單位,避免叫得太多浪費食物也苦了自己,非常細心❤1.白布拉腸粉煎腸粉就有食過,但石鍋上就真係第一次,保持住溫度,十分香口軟滑,份量有點多,一同分享最好2.灌湯餃每位奉送,皮薄餡多,外皮好滑,上湯好清,絕對沒有因為送的而偷工減料瘦肉、冬菇、雲腿,好香3.鮑魚酥請細心品嘗,因為無得散叫鮑魚幾爽口入味,唔會乾爭爭,個底幾似西式tart,有香濃嘅牛油同煙肉味紅豆係紅豆沙咁,好幼滑,推介雪糕因為係有椰子肉,好香楊枝甘露每份係一小碗,柚子肉頗多,入面嘅粒粒唔係西米,有d爽口彈牙咁,配搭幾新鮮,唔太甜,好味!脆皮蝦餃,第一次試,出奇地好食,唔會有不倫不類嘅感覺。喜歡食素嘅朋友都有唔少選擇,菜同其他小食都有。選擇多,份量適中,材料好,飲茶唔洗再就黎就去或者只聽長輩意思,真係適合一家大小。
1.白布拉腸粉
2.灌湯餃
每位奉送,皮薄餡多,外皮好滑,
上湯好清,絕對沒有因為送的而偷工減料
瘦肉、冬菇、雲腿,好香
3.鮑魚酥請細心品嘗,因為無得散叫
紅豆係紅豆沙咁,好幼滑,推介雪糕因為係有椰子肉,好香
脆皮蝦餃,第一次試,出奇地好食,唔會有不倫不類嘅感覺。
喜歡食素嘅朋友都有唔少選擇,菜同其他小食都有。