2010-01-13 59 views
友人推介旺角一間打冷,上一上openrice睇仲要係全讚,咁正既地方當然要試下,呢晚四人行去試一試﹗時間已是10:00pm,人客不多,可坐在門口位。店鋪感覺陳舊了點,典型潮州菜所有食物都掛哂0係門口玻璃窗後。老店還老店,待應叔叔態度卻非常友善,我地一坐低已經左招呼右服侍,叫野食時不停唔該前多謝後,十分有禮,值得一讚﹗先來一個墨魚紅腸,碟頭幾大,墨魚切得薄身了點卻彈牙爽口,口感煙韌有o趙口,味道不錯﹗鵝片唔算大碟,不過片片大塊,我愛其多瘦小肥,入口鹵水味出眾,鵝味濃郁,是貴精不貴多之選。蠔餅即叫即煎,炸得金黃香脆,蠔仔細隻夠味份量又多,40蚊有兩大塊,香口有水準﹗叫左佢地既招牌魷魚蠔仔粥,潮州粥底我嫌佢米身爛了點,魷魚下得相當多,味道亦都搶左蠔仔味,我很愛冬菜的脆口香味可惜呢度唔太食到,算是新鮮合格一試無坊,不過我同食家還是愛傳統的蠔粥多一點﹗味道及質素未算驚喜,服務加番分,給這地方一個笑面﹗

時間已是10:00pm,人客不多,可坐在門口位。

味道及質素未算驚喜,服務加番分,給這地方一個笑面﹗
墨魚紅腸
鹵水鵝