每逢星期五都要過上環,已經習慣咗在上環附近覓食,今次路過見到一間餃子店,雖然店內環境裝修看似平平無奇的店舖,但望到店內已經人山人海,直覺告訴我知這一間店舖是很好味,幸好我是一個人,職員很快便可以安排座位給我。坐下後看到餐牌有很多不同味道的餃子,左睇右睇,諗咗5分鐘之後,最後選擇了鮮肉香菇粟米餃及鮮肉冬菇木耳餃雙拼,由於是新鮮即煮的關係,所以等的時間比想像中要等多一點點的時間。湯...並不是普通上湯/清雞湯之類,而是老火的花膠淮山豬骨湯,喝了一口湯之後覺得味道很夠火喉,味道很好,很少餃子店會用老火湯(其實到現時都未試過有第二間店賣普通上湯餃子會用老火湯...唔計沙鍋雲吞雞)而餃子也很鮮味,唯一要彈的就是餃子皮比較厚,但整體味道也很高分呢!另外還點了一份小食炸雞翼,炸雞翼的味道沒有特別驚喜(炸雞翼都整得難食的話,應該間舖頭執咗笠了)但最驚喜係個價錢,$15有三隻,超抵食!食飽埋單都係$68,好抵食!

食飽埋單都係$68,好抵食!
2019-03-22
$68 (Dinner)