2012-03-26
已是第二年到"大喜慶"吃老爸的生日飯。上一年去是因為慕高師傅之名,結果是價錢與質素非常對等,外公外婆及老爸老媽都吃得很高興及滿意,所以今年都不用費心找慶祝地方。以下是當晚吃了的菜及感想:1. 雞煲翅:6個人叫了3煲,份量十足。湯底夠濃,連雞及金華火腿一齊上,雖然煲過湯,但雞及金華火腿的口感完全給了我驚喜,雞肉咬落爽口唔‘鞋’,金華火腿亦都唔韌。2. 南乳炸子雞起初預期同一般酒樓差不多,炸過嘅雞會略‘鞋’,最終又給了我驚喜。皮脆肉嫰且入味,連我這種五味隨口過的人都吃得出是很用心的廚工,而且雞亦很新鮮。3. 古法炆龍躉尾上年已經食過,不過外公及老爸食完都讚不絕口,所以今年都冇得走。結果依然是一個字 –“好”。4. 菠蘿咕嚕肉這個是落單的哥哥介紹,話當晚剛巧有新鮮菠蘿廚房才會煮,唔係每晚都有,所以就點了。除了菠蘿新鮮,豬肉亦不是一般酒樓的厚粉炸肥膏,似豬頸肉泊薄粉炸,食落有肉汁,且不肥膩。5. 煎蝦碌見過高師傅喺電視教過,不過見功夫多就懶惰冇自己試,最終都係喺高師傅都食。只能說我不大喜歡酸的食物,但那個汁,味道沒有過酸或過鹹,調得恰到好處。6. 炒豆苗吃過多碟肉,菜是少不了。飯後
以下是當晚吃了的菜及感想:
1. 雞煲翅:
2. 南乳炸子雞
3. 古法炆龍躉尾
4. 菠蘿咕嚕肉
5. 煎蝦碌
6. 炒豆苗
吃過多碟肉,菜是少不了。
飯後還送甜品,是陳皮去殼紅豆沙。結果埋單才三千七左右。
之前喺電視睇高師傅教煮餸,已經覺得佢好有料又很有心教家庭觀眾,依家再喺佢間酒家吃過,以食物質素及用心程度來計,真的是物有所值。