2019-01-25 1066 views
今午叫了車仔麵,食到尾聲放下筷子,老細來收我碗,我say no,他重重地掉下碗,還回了一句: 畀番你囉!我回應: 可否在收碗前,問客仲要唔要。他即大聲回: 咩呀?!當時有九成客人就坐。我即時氣憤地答: 唔緊要,冇下次!後即起身去櫃面埋單。老細全情黑面口。結帳時,老細粗魯地留下一句: 以後唔好嚟!在座九成客人可做証。出門口,根本沒有客在外等候。現今午市,食肆老板想多做一轉生意,大家明白。可是,在沒有客等位情況下,可否讓在坐客人少點被吹埋單的感覺?!而且,當想間接地催促客走而去收碗的情況下,可以禮貌地問: 還要嗎?心想: 這種態度,只會令客人卻步不再幫襯,而最後,到底誰是輸家?誰最吃虧?
出門口,根本沒有客在外等候。