2022-11-03 1316 views
好久沒吃車仔麵,所以襯工作日外出午餐時選了間有車仔麵吃的。永發車仔麵茶餐廳除了有車仔麵,還有蒸飯、焗飯之類。話說當日看到不少客人點了清蒸海魚飯,看起來都吸引。不過我們的重點仍然是車仔麵喇,兩款餸$32、三款餸$37、四款餸就$42,餸的選擇都幾多。如果有選擇困難就可以叫雜麵$41。我點的是四款餸 ($42) 其中的麻辣雞腎和麻辣金錢肚會分開上,雞腎幾爽口有嚼勁,金錢肚則較細嫩,而且夠麻夠辣!另外兩個餸是豬紅都有幾多舊﹐還有魚皮餃。豬骨湯底帶點甜味配幼麵吃不錯,另外可配秘制辣汁或牛腩汁。飲品要另外加錢,我點了熱朱古力 (+$7) 不會很淡,這杯很保溫。
好久沒吃車仔麵,所以襯工作日外出午餐時選了間有車仔麵吃的。

永發車仔麵茶餐廳除了有車仔麵,還有蒸飯、焗飯之類。
話說當日看到不少客人點了清蒸海魚飯,看起來都吸引。

餸的選擇都幾多。如果有選擇困難就可以叫雜麵$41。

我點的是四款餸 ($42)
其中的麻辣雞腎和麻辣金錢肚會分開上,
雞腎幾爽口有嚼勁,金錢肚則較細嫩,而且夠麻夠辣!
另外兩個餸是豬紅都有幾多舊﹐還有魚皮餃。
豬骨湯底帶點甜味配幼麵吃不錯,另外可配秘制辣汁或牛腩汁。

2022-10-24
$49 (Lunch)
2022-07-12 752 views
死黨請我下午茶 來到永發就朋友車仔油麵大雜燴 既啱荷包亦對口澆上辣汁味道神 掃光速度九秒九吉列豬扒金黃色 一眼望落大又厚份量十足勝平時 今天廚師極爽手雜果沙律夠新鮮 夏日色彩甚引誘未吃減肥屙油丸 這個豬扒磅難守鬆化易切不油膩 啱晒阿婆六零後火傘高張飲凍茶 生津解渴超享受心安理得將汗抹 身滿意足把肚揉希望小店水準穩 間中甩轆有良莠
死黨請我下午茶 來到永發就朋友
心安理得將汗抹 身滿意足把肚揉
希望小店水準穩 間中甩轆有良莠

2022-07-12
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
$38 (Tea)
2021-06-04 1130 views
$35, 3餸車仔麵 - 香港仔永發茶餐廳油麵 少鹼水味,煙刃。牛腩夠林,五香夠入味。蝦餅彈牙,香蔥蘿蔔絲,唔油。比雜豆蝦餅果啲好食好多。鹵水雞翼味道不錯,雞肉過熟都係呢味餸嘅通病。呢餐勝價比高。
$35, 3餸車仔麵 - 香港仔永發茶餐廳

油麵 少鹼水味,煙刃。

牛腩夠林,五香夠入味。

蝦餅彈牙,香蔥蘿蔔絲,唔油。比雜豆蝦餅果啲好食好多。

鹵水雞翼味道不錯,雞肉過熟都係呢味餸嘅通病。
呢餐勝價比高。
2021-05-10
$35 (Tea)
2020-07-06 1168 views
平生最怕車仔麵。久而久之,便沒有了lunch 的飯腳。不喜歡魚蛋、牛丸、紅腸和湯的我,今日首次踏足永發。因為有人請;才不推車仔。室內陳設簡單,服務員遞上menu 。我揀了牛腩、魚皮餃、冬菇三款餸,粗麵麵底,約5分鐘便送到。報告:《食物質素》牛腩-好味、但不是很腍,要咬開魚皮餃-size太細,而且只有兩隻冬菇-炆得很入味,幾好粗麵-有咬口,條條分明,沒有糊成一團凍檸茶-檸檬太少,影響杯茶沒酸味;但有很多冰,夠凍《服務水平》傳說中的黑面老細-我和朋友幫襯的時間是2點半,也算是繁忙時段,我覺得疑似老細的一號人物,招呼我們2人坐到4人卡位。後來等位的食客多了,門口開始有人聚集,他的情緒明顯也就緊張起來。但疑似老細全程沒有黑面;亦沒有惡言相向,我們覺得還好,始終是盤生意經,也就識相地吃完就走。傳說中的超音速夥計-沒有看到服務員有太粗魯的行為,都是幾個超勤快的蘿拉。每瞥見客人吃完,他們都會馬上'做嘢' - 極速收碗收杯!有的也會事先問一聲'飲完喇?' 當然也沒有很文質彬彬;噓寒問暖。《清潔衛生》枱面-ok地面-沒有水漬,乾爽餐具-ok,自己不妨用紙巾再擦擦廚餘處理-沒有廚餘,杯、碗快速而有效率地送
平生最怕車仔麵。久而久之,便沒有了lunch 的飯腳。

報告:

《食物質素》
牛腩-好味、但不是很腍,要咬開
魚皮餃-size太細,而且只有兩隻
冬菇-炆得很入味,幾好
粗麵-有咬口,條條分明,沒有糊成一團
凍檸茶-檸檬太少,影響杯茶沒酸味;但有很多冰,夠凍

《服務水平》

《清潔衛生》
枱面-ok
地面-沒有水漬,乾爽
餐具-ok,自己不妨用紙巾再擦擦
廚餘處理-沒有廚餘,杯、碗快速而有效率地送入廚房後。

《用餐環境》
風景-街景
窗戶-零
室溫-很涼爽
枱與枱的距離-足夠,因為防疫關係,調動過枱凳距離,很寬敞。
其他客人-差不多全是男子漢、大丈夫,女士可能會有些尷尬。

《防疫措施》
探熱-no
消毒-no
社交距離-yes
飛沫-yes

《性價比》
-三餸車仔麵($35)配搭凍檸檬茶(+$4),同區最平。
-沒有+10%
三餸車仔麵
2020-07-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
三餸車仔麵
  • 牛腩
2020-05-10 925 views
呢一間餐廳真係我係香港食過最好味,原汁原味既車仔面餐廳!!!我覺得呢間餐廳最出名既係車仔面,而唔係焗豬排飯 有免費既豬骨湯底同埋只需要四十蚊!!!唯一我認為要改善既地方係,希望可以賣雞油魚🐟!
我覺得呢間餐廳最出名既係車仔面,而唔係焗豬排飯
有免費既豬骨湯底同埋只需要四十蚊!!!
唯一我認為要改善既地方係,希望可以賣雞油魚🐟!
2020-01-16 930 views
依間舖頭除咗車仔麵,都仲有好多其他嘢食,而且價錢都好實惠,例如炒飯、焗飯同蒸魚飯咁,四十幾蚊仲包埋嘢飲添,真係有好多選擇,質素仲幾好添。嗰度繁忙時間通常都坐爆曬,所以我通常都唔會係嗰幾段時間去,費事同人迫啦。當然就係要講下佢哋個招牌車仔麵啦,我自己就最鍾意食佢地嗰啲牛腩嘅,真係好好食,強烈推薦大家去食嘅話都要試吓。而且我覺得佢哋啲麵底都幾好,尤其是係幼麵,大家都可以試吓。咁我個人覺得佢哋個湯底就比較清淡D嘅,由於我就比較鍾意食濃味啲呢,我就通常會加牛腩汁同辣汁嘅。佢地個秘製辣汁真係好好食!大家如果食得辣嘅話,就一定要試吓,真係必食之選,強烈推薦!

$50 (Tea)
  • 雞翼、紫菜、牛腩幼麵加腩汁、辣汁
2019-01-25 1057 views
今午叫了車仔麵,食到尾聲放下筷子,老細來收我碗,我say no,他重重地掉下碗,還回了一句: 畀番你囉!我回應: 可否在收碗前,問客仲要唔要。他即大聲回: 咩呀?!當時有九成客人就坐。我即時氣憤地答: 唔緊要,冇下次!後即起身去櫃面埋單。老細全情黑面口。結帳時,老細粗魯地留下一句: 以後唔好嚟!在座九成客人可做証。出門口,根本沒有客在外等候。現今午市,食肆老板想多做一轉生意,大家明白。可是,在沒有客等位情況下,可否讓在坐客人少點被吹埋單的感覺?!而且,當想間接地催促客走而去收碗的情況下,可以禮貌地問: 還要嗎?心想: 這種態度,只會令客人卻步不再幫襯,而最後,到底誰是輸家?誰最吃虧?
出門口,根本沒有客在外等候。
2018-08-03 965 views
中午老細揸車出去,話同我哋去鮨政食lunch。擺低架車行過去,仲坐低埋㗎喇,點知個店員問我哋有無book位? 老細答: 無。店員話,啲位已被訂滿,無訂位的唔可以喺度食。就係咁,我哋就被逼離開。無計啦,唯有行過兩間舖,食車仔麵。講真,一心諗住食日本嘢,依家變咗食車仔麵,我哋塊面都燶燶地,都無咩mood。是但叫啲嘢食算。啲精選餐無一樣吸引。結果4個人都係食4餸車仔麵$37,加飲品$7。再叫多些小食: 車仔三寶$26 (豬紅、辣魚蛋、蘿蔔) 和泰式魚餅拼蝦餅 $25。阿姐落單真係快,簡直係摩打手,渣渣聲好似表演雜技咁,光速落單。真係要俾個Like佢。唔使兩分鐘,啲嘢食上晒嚟,真係快到一個點。論味道只可以算合格。論待客,絕對係零分。我哋都未食完,已經俾壓力我哋想趕客 (出面有好人等位)。呢間嘢係我哋第一次嚟,亦是最後一次嚟。

無計啦,唯有行過兩間舖,食車仔麵。

啲精選餐無一樣吸引。

唔使兩分鐘,啲嘢食上晒嚟,真係快到一個點。

呢間嘢係我哋第一次嚟,亦是最後一次嚟。
2018-08-03
Type of Meal
Lunch
2017-12-13 896 views
既然呢間野叫車仔麵店,冇理由唔食車仔面啫,先睇餐牌:價錢唔算平,中規中矩。見佢雜麵咩都有,就試佢鹵味!中等身材,唔算細碗,每樣兩舊咁上下。湯底偏咸。先睇河粉底,幼身河,好滑但易碎,幼身掛湯好夠味,本身冇味但湯底搭夠,呢個可能係偏咸原因。魚蛋滑偏淋身,唔係唔好味,愛彈牙者請飛。紅腸普通野,冇特別。蘿蔔正常出品,甜,冇渣豬紅彈滑唔易散,可惜唔入味,湯底搭夠都搭唔到。豬皮一樣唔夠入味,質感是好的,可惜牛腩中上出品,柱候款,夠味,尚算爽滑,唔肥。總括來說正常出品唔難食,但呢個價位同區黎講有更好選擇。
既然呢間野叫車仔麵店,冇理由唔食車仔面啫,
先睇餐牌:

價錢唔算平,中規中矩。
見佢雜麵咩都有,就試佢鹵味!
雜河

中等身材,唔算細碗,每樣兩舊咁上下。
湯底偏咸。
河粉

魚蛋

魚蛋滑偏淋身,唔係唔好味,愛彈牙者請飛。
紅腸

紅腸普通野,冇特別。
蘿蔔

蘿蔔正常出品,甜,冇渣
豬紅

豬紅彈滑唔易散,可惜唔入味,湯底搭夠都搭唔到。
豬皮

豬皮一樣唔夠入味,質感是好的,可惜
牛腩

牛腩中上出品,柱候款,夠味,尚算爽滑,唔肥。

總括來說正常出品唔難食,但呢個價位同區黎講有更好選擇。
2017-12-12
$39 (Tea)
2016-08-02 1018 views
以往多數買外賣,唔係牛腩米線就係炒粉麵,今日首次入座堂食一個芝士肉醬意粉,套餐包飲品,估唔到個醬汁又較得幾啱我口味喎,有肉香又唔會太酸,加埋芝士就係畫龍點睛,食左第一啖忍唔住就想食第二啖。飲品杯夠大,絕不欺場,爽晒。同行媽媽點左豬紅牛腩河,河粉夠滑,同米線兩樣我都鍾意。食飯時間見幾個大男人幫趁都點左星洲炒米,大大碟,份量好夠,係理想嘅開餐小店。

同行媽媽點左豬紅牛腩河,河粉夠滑,同米線兩樣我都鍾意。

2016-05-31 590 views
初嚐永發車仔麵係佢喺華貴街市開店嘅時候,本人麻麻地好車仔麵,但因住在華貴,永發便順理成章成為大家樂快餐之外的另一慣常選擇。因為食店面積不大,我通常都會幫趁外賣,午餐必定選豬紅牛腩米線,喜歡豬紅夠爽,牛腩夠淋,仲通常係筋多過腩添。之後華貴街市關門大吉,好高興得知老闆在香港仔另起爐灶,開了這間永發車仔麵。雖然依家位置同住處有段距離,少左幫趁,但偶然一次尋回昔日味道,都可以滿足吓心癮。我之所以麻麻地車仔麵,係因為覺得坊間車仔麵啲料好似魚旦,豬皮,雞翼,紅腸咁,都係普通食材,無乜特別,最最重要係通常食完都唔係好夠飽。但試過永發車仔麵覺得腩汁湯夠香,筋夠滑,肉夠淋唔癡牙,豬紅咬落又爽口,仲有幾片生菜送,最最重要係食得飽我喎,加個凍檸茶就perfect喇。(以前喺華貴嘅份量係普通裝湯嗰隻外賣兜,我都覺得夠飽喎,依家仲加大左添。)

飯係硬同凍既,汁係橙色茄汁,豬扒都係凍加食到尾有塊唔知係魚鱗定膠片癡住,洋蔥原塊生既,三個字,好難食。。啲人通常食車仔麵,睇落ok,不過我下次唔會黎。
飯係硬同凍既,

汁係橙色茄汁,

豬扒都係凍加食到尾有塊唔知係魚鱗定膠片癡住,

洋蔥原塊生既,

三個字,好難食。。

啲人通常食車仔麵,睇落ok,不過我下次唔會黎。