2018-12-14 731 views
自從十月去完台灣返嚟之後,發覺自己愛上鹵肉飯和牛肉麵。 每次見到有台灣餐廳都想走入去試下, 咁啱昨日經過油麻地見到老街的餐廳, 望一望餐牌原來又係食台灣嘢,所以又入去吃午餐。 大約兩點半時分店內坐滿客人,好彩剛剛 有人埋單所以不用等位。 餐廳的裝修很有台灣的風格,看見餐牌上的價錢都是親民實惠的。 選了一輪決定叫鐵路雞扒滷肉飯$58,滿漢大塊牛肉麵$70,滷味切大腸$30,涼拌小黃瓜$28,台灣咖啡$8,珍珠奶茶$12。滷味切大腸 ~ 又淋又入味,雖然碟子細細但是份量好多。涼拌小黃瓜 ~ 酸中帶甜好好味,這碟小黃瓜是我近排食嘅小黃瓜之中最好食的! 熱珍珠奶茶 ~ 最欣賞是上枱的時候冇糖的,可以自己選擇加糖與否,珍珠雖然煙韌,不過有一部分仲係黐住。鐵路雞扒滷肉飯 ~ 雞扒超大塊皮脆肉嫩,配菜有半隻鹵水蛋,菜脯,粟米粒。 但如果滷肉飯的滷肉可以多些就更加好!滿漢大塊牛肉麵 ~ 第一啖當然試湯底,味道不算太濃,麵的質地有咬口彈牙, 最喜歡大大塊牛肉,還有牛筋都炆得好淋! 仲有一粒花之丸和貢丸,份量非常多。台灣熱咖啡 ~ 朋友說味道唔錯。台灣菜雖然簡單但係要做得好味絕非容易的, 因為我前排食到一

滷味切大腸 ~ 又淋又入味,雖然碟子細細但是份量好多。
滷味切大腸

涼拌小黃瓜

珍珠奶茶

鐵路雞扒滷肉飯

滿漢大塊牛肉麵

台灣熱咖啡 ~ 朋友說味道唔錯。
台灣咖啡

台灣菜雖然簡單但係要做得好味絕非容易的, 因為我前排食到一間台灣料理真是麻麻地,今次到老街可以滿足我的味蕾了。推介給喜歡台灣菜的朋友,老街整體上來說是不錯的。

2018-12-13
$103 (Lunch)
滷味切大腸
涼拌小黃瓜