2011-04-05 21 views
略略睇過之前十多篇食評,真係覺得有點失實報導、做梅之厭 ~ 食家們大多只有 1 篇到幾篇食評。經親身試過後,完全跟讚好既食家們完全相反,莫非只不過係我黑仔?定搵老襯呀?食物質數差、服務不殷勤,侍應們有點遊魂,只屬港式茶餐廳中下級水平。睇個 menu 啲選擇都幾多,又可以話係新派又可以話係港式。試左幾味,感到有點金肉其外、敗絮其中。裝修同環景都幾好,卡位舒服,但坐獨立枱就有點窄,而且密度高,有點迫夾。格局、環境同氣氛好有日本快餐 feel ~ 傳聞係金源茶餐廳老闆開既,唔知真定假呢?Order 漏單、每次添茶都要示意,不會留意食客有咩需要,上餐時求其掉低就轉頭走,全程毫無笑容,同金源茶餐廳既服務水平同出一徹。第一次黎,坐低望望 menu,顏色鮮艷,印刷都幾精美喎,都好多選擇,真係一試難忘 ﹗極上刺生盛,有八款。甜蝦、油甘魚、帶子、三文魚、立魚薄切、吞拿魚、北寄貝及鱆紅魚,惡夢既開始。甜蝦、油甘魚及帶子,溫度過低,雪得太冰,放入口連牙骹都凍到震,太凍跟本嘗唔到任何味道,唔好要求話要鮮甜味喇,依家係完全無味,最離譜係甜蝦,雪到有點入雪。三文魚味淡,脂肪少,超級市場平價貨式,無三文魚應有既鮮甜

甜蝦、油甘魚及帶子,溫度過低,雪得太冰,放入口連牙骹都凍到震,太凍跟本嘗唔到任何味道,唔好要求話要鮮甜味喇,依家係完全無味,最離譜係甜蝦,雪到有點入雪。三文魚味淡,脂肪少,超級市場平價貨式,無三文魚應有既鮮甜味道。立魚薄切,口感腍劈劈,正常新鮮既理應嚥靭彈牙,口感實淨,立魚本身味淡,係食其口感及鮮味,可配淡醬油同吃,但依度啲醬油似乎淡得滯喎。吞拿魚,紅肉部份屬最平宜,瘦乾鞋啖,無喇。北寄貝,夠腍,無其他可講。

鱆紅魚,唯一最滿意,未見過切得大大舊,抵食,口感鮮嫰棉滑,魚油豐盈又肥美,魚香充滿口腔,好味道。

海膽軍艦,海膽味鮮濃,份量又夠多,配埋味道清新既青瓜絲,真係好好味。不過紫菜又腍又靭既,完全唔脆,要扣分。賣相求其,有點凌亂,唔夠整齊,要扣分。最嚴重係啲飯,飯仲熱架喎,熱飯壽司?真係聞所未聞 ﹗口感勁濕、勁笠、漿住個口,唔乾爽,黐埋一舊,完全無甜醋味,味帶苦澀,港式白飯,超劣 ﹗連飯都著得唔好,掂開壽司店呀。

軟殼蟹手卷,睇個賣相,感覺似一早先卷好啲飯備用,當收到 order 時,就將啲餡插入去咁。依家就好似將軟殼蟹硬插去中間。飯 ﹗同樣地啲飯仲熱架喎,口感勁濕、勁笠、漿住個咀、唔乾爽、無甜醋味,唔似用正宗日本米煮架喎。塊紫菜直頭好似層皮咁靭,好辛苦先用牙扯開,完全唔係脆卜卜既紫菜,到底搞咩呀?﹗可能係啲飯又濕又熱搞到塊紫菜腍晒。

唯一可取既係炸軟殼蟹,做得唔錯,薄薄一層天婦羅脆漿,炸得乾爽金黃香脆,不油不膩,幾好味。

金龍蝦芝士卷,又係啲飯,差到無人有,先前已講過點惡劣法,唔再提。其實蝦味鮮甜,炸得金黃香脆,係好味既,配埋沙律醬同牛油果,不俗。但係個飯真係要掉去垃圾桶呢,影響整個評分。

辛辣海鮮手打烏冬鍋,石頭鍋熱辣辣滾住放上枱,夠晒氣派。辛辣?﹗係咪呀?﹗用個味精加豉油湯底加啲辣油就當係,離譜啲喎。辛辣湯底理應橙紅色、有濃郁既酸辣味道及香氣。依碗真係手打烏冬?﹗唔係掛?﹗形狀、口感同味道跟超級市場買既機做博多即食烏冬一模一樣,依家形狀彎彎曲曲、口感滑但咬落係硬實。手打烏冬口感應當嚥靭彈牙又嫰滑,味重米香,形狀垂直而粗幼略有不一,還會帶方形。海鮮烏冬配料有急凍青口兩粒,急凍帶子一粒,無味。雪藏蝦,廿十成熟,又鞋又硬,當然都係無味。

最好食既係什菌、什菜、金菇同日式魚蛋片,多謝晒。

結賬要成 HKD300 多,咁既質數幾平都唔值,食得唔開心,唉。

menu
極上刺生盛
海膽軍艦
軟殼蟹手卷
金龍蝦芝士卷
辛辣海鮮手打烏冬鍋
結賬
2011-03-26
$130 (Lunch)
結賬