2024-07-12
一入餐廳,無人帶位。我同女朋友揀左外圍既梳發凳餐位坐。 首先凳既高度唔岩用餐,落單已經係用QR Code,侍應都可以唔醒目咁為客人上碟for share野食用。仲要客人自動問。第一樣上菜係蘑菇湯加麵包。侍應上菜時一隻碟擺兩個麵包加一碗湯,另一碗就碟都無。賣相好差,睇得出餐廳對上菜服務要求好差好低。另外麵包超細,大約只有兩隻手指頭咁大,咁大餐廳一把牛油刀都無,仲自稱西餐廳,笑死人。蘑菇湯唔係傳統忌廉蘑菇湯,雖然蘑菇味十足,但似乎有落麥皮想營造黏稠口感,麥皮味太重反而令湯更難入口。另外主食叫左脆皮鴨同鵝肝西冷扒。鵝肝唔算厚亦無油香味,失敗。西冷扒雖然大塊,但醬汁唔夠亦唔平均,失敗。脆皮鴨肉質係嫰,但都係衰係醬汁唔夠。只能說兩道晚餐主食都係僅僅合格,唔特別好食。侍應的樓面服務亦都有待改善。以我觀察及我個人體驗。客人每食完一道菜,侍應已經急不及待要收走碟,影響客人用餐體驗及氣氛。我同女朋友共點兩道主食,每食完一就菜就問一次,好煩。其實如果唔妨礙下道菜上菜的話,根本唔應該收拾餐枱,影響客人觀感。另外有位粉紅色頭髮女侍應,雖然知道樓面工作辛苦。但我目擊佢面口好差,上菜時亦無好好端上菜碟上枱。唯一可
唯一可取只有飲品,榛子咖啡唔過甜亦唔過甜,比例剛剛好。
總言之三個字「搞唔掂」,明顯樓面訓練不足,應該亦沒有樓面經理去提點侍應服務質素。食物質素亦都有待改善,例如塊西冷扒要求五成熟,最後塊扒熟到起碼過七成。廚師經驗相信都唔算太豐富。