2022-08-04
The Devil pulls the strings which make us dance; too much of a good feast can be wonderful比起前銅鑼灣店、西環南里新店的裝修睇得出有心思有style,把舒適悠閒的摩纳哥風格融合亞洲民族風、衍生出一種與衆不同的調子;餐廳有兩層兼樓底高,一上樓梯看到屏風內的低沉大地色調牆畫配啞金tone擺設,個人很喜歡那張黑色的骷髏頭椅保留舊店的gothic風格,在這區影相出嚟效果有種低調質感。另一用餐區用色熱情擺設有東南亞色彩,枱面放上頌缽蠟燭令氣氛更為放鬆。樓梯位和兩面全身鏡也是打卡重點位,一機在手隨便一站、企定定拍出來都有感覺。今次和朋友們來預祝生日、食物和感覺好美滿龍蝦沾麵Lobster Tsukemen ▪︎Rich, luxurious & on-so-decadent w/buttery lobster tail tsukemen > 自己最愛這道菜,龍蝦烤得好香,麵條煙韌al dente掛汁,濃郁creamy嘅汁很甜紐西蘭腐皮鱸魚配比目魚海膽湯New Zealand Bean Curd Sea
龍蝦沾麵
Lobster Tsukemen
紐西蘭腐皮鱸魚配比目魚海膽湯
New Zealand Bean Curd Sea Bass
▪︎Flounder soup & sea urchin bubbles
> 個人喜愛魚食,呢個海膽比目魚湯濃香鮮味,比目魚口感okay嫩滑,魚塊用腐皮福袋包裹塊魚呢個設計有心思
香煎鴨肝配封門牛柳
Hanger Steak with Foie Gras
▪︎Medium rare, w/puff pastry & cocoa gravy star anise sauce
> 封門柳牛味濃郁夠腍身,有啲筋咀嚼出豐腴脂香,鴨肝煎得okay香入口細緻;吸管內是八角朱古力汁唧在肉上,有著淡淡香料味、自己覺得choco味不太明顯
慢煮西班牙豬肋骨 全份
Slow Cook Baby Pork Rib ~ whole
> 豬肋骨肉厚唔韌易切,肉味香濃,唯膏層較厚
抹茶燒羊架
Matcha Lamb Rack
▪︎Rice cake, brussel sprouts, cherry tomato, matcha garvy sauce
> 今次吸管內是抹茶汁,羊架不太大隻有筋及有些微膻味、整體食味口感還可以。較喜歡伴碟的燒抹茶圓子很香又Q彈口感討好,蔬菜豐富新鮮
迷幻磨菇(甜品)
Magic Mushroom ~ Dessert
> 味道不俗又顏值可愛的甜品,打開玻璃罩有煙燻effect記得準備定相機!上層紅色菇是莓果味雪葩,下層就是菠蘿/芒果等味,旁邊有冷凍雜果睇得又食得
丸山小山園玄米子梳打
Genmaicha Yuzu Soda w/Mochi
> 我幾鍾意飲呢杯,味道清新爽快又有軟糯圓子食
* 其餘飲品都是朋友飲的,杯杯都係有樣有內涵,喺熱到喊嘅夏天飲佢哋無得頂
青瓜青檸薄荷梳打
Sparkling Cucumber Cooler