2023-09-27
頂立🏮呢一間位於虹橋拉麵舖,裝修非常有特色,成間舖頭外面竟然冇餐牌‼但係之前有朋友介紹,話幾位年輕嘅主理人對於味道有執着,好有心經營、食物味道都好好👍🏻👍🏻我哋今日就入去一探究竟~頂立豚骨拉麵🐷 $95湯底用咗大量豚筒骨同埋肉🥩,配合魚介加上大量疏果🥬,烹調出濃厚鮮甜既白湯,湯底真係好香豬骨味,不過由於係用大量嘅肉類煲出嚟,係屬於比較油膩嘅~平時食啲咁油膩嘅湯底一定好快就會覺得滯~不過呢度嘅就唔會!因為廚師就好貼心,配上咗佢哋特製嘅冷萃珈琲☕,咖啡嘅產地係來自危地馬拉、埃塞俄此亞、印尼,舖頭所選用嘅珈琲豆品牌為意大利的著名品牌— Gardelli Specialty Coffees☕咖啡嘅頭段帶有酸果味,中段就有輕微嘅焦糖朱古力味,去到尾段就會有比較濃郁既烏龍茶after taste,係一杯好有層次嘅咖啡!質素仲高過平時喺coffee shop買既咖啡💯💯💯頂立海蝦湯 🦐 $95佢哋嘅蝦湯用上唔同種類嘅蝦殼、蝦糕,配合魚介同埋大量疏果,簡單直接咁提取海中鮮味!😋😋配合埋佢哋嘅咖啡,更加令到拉麵同埋咖啡味道嘅層次更加明顯!昭和風硬布丁🍮$35比一般布丁嘅蛋味更加濃郁,入口滑而不腻,好食🤤
頂立豚骨拉麵🐷 $95
— Gardelli Specialty Coffees☕
頂立海蝦湯 🦐 $95
昭和風硬布丁🍮$35
比一般布丁嘅蛋味更加濃郁,入口滑而不腻,好食🤤!
抹茶巴斯克蛋糕🍵🍰 $65
同出面嘅巴斯克蛋糕有啲唔同,尼度既蛋糕質感更軟滑,帶有巴斯克的焦香同埋濃郁既抹茶香味!毫無挑剔嘅地方,主理人直程係可以撈埋甜品呢範~🤣🤣