2024-10-04 2499 views
屯門隱世拉麵 我終於來了!對於港島人來說去屯門是有一點糾結如果揸車就會方便啲我搭西鐵 轉輕鐵😌因為期待咗好耐佢哋嘅湯底星期六12:30pm去到已經full House🫠但係店主幾好 會出嚟招呼吓我哋一路等 佢又介紹吓唔同湯底睇得出佢哋真係好有匠人精神對食物有種執着 堅持湯底、麵條全部自己製作見到有唔少都係熟客 -學嘢!仲有好清晰嘅教學介紹點樣食最正今次嘅目標係:鯛魚貝湯、醬油雞貝湯坐低即刻飲啖咖啡先,再飲湯個湯底好鮮!超級滿足最難得的是,湯頭清澈又濃郁又不油膩-配料很豐富勁大粒蜆😍 新鮮嗰種印象最深刻是 無花果 配 豚肩肉記得捲埋一齊食,一試難忘甜品方面 真心推薦 昭和硬布丁、巴斯克蛋糕比起不少神級Cafe更高質質感很細緻 入口即溶 層次感很豐富—————————————————𖠿𖥣頂立 屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #屯門拉麵 #頂立 #屯門美食 ___🥇Follow @eathkgirls #eathkgirls
屯門隱世拉麵 我終於來了!

對於港島人來說去屯門是有一點糾結

但係店主幾好 會出嚟招呼吓我哋
一路等 佢又介紹吓唔同湯底
睇得出佢哋真係好有匠人精神
對食物有種執着
堅持湯底、麵條全部自己製作
見到有唔少都係熟客
學嘢!
仲有好清晰嘅教學
介紹點樣食最正

今次嘅目標係:鯛魚貝湯、醬油雞貝湯
坐低即刻飲啖咖啡先,再飲湯

個湯底好鮮!超級滿足
最難得的是,湯頭清澈又濃郁又不油膩
配料很豐富

勁大粒蜆😍 新鮮嗰種

印象最深刻是 無花果 配 豚肩肉
記得捲埋一齊食,一試難忘

甜品方面
真心推薦 昭和硬布丁、巴斯克蛋糕

比起不少神級Cafe更高質

• 昭和風硬布丁
  • 醬油雞貝湯
  • 鯛魚貝湯
2024-08-14 3800 views
今日食既呢間係位於屯門既頂位店既位置一點都不方便, 但係食物既好食程度同店主既熱心真係值得入黎食一碗小店位置唔多, 好彩黎得早所以一入就有位呢度係sell咖啡x拉麵呢個體驗都係第一次, 記憶中2樣野都唔係好關係店員係落單前會細心講解份menu聽佢講係會經常換menu上既items我覺得幾特別, 點左既係雞白湯同蝦湯拉麵, 跟set淨食拉麵既價錢一d都唔貴(仲幾平tim)咖啡係用危地馬拉豆, 有分埋前中後調White blossom桃Hazelnut其實淨係杯咖啡已經好值得黎飲, 絕對唔係茶餐廳個d咖啡粉沖出黎既, 係真係有層次既咖啡蝦湯拉麵超濃郁, 好濃既蝦味, 根據教學係要一啖咖啡一淡湯咁去飲, 會飲到不同既感覺又真係同淨飲咖啡有點不一樣, 互相影響左(好個方面)呢個湯底同咖啡超夾麵質同豚肉都係無得頂咁好味!!友人點既雞白湯會淡一點既味道, 但係個湯底係100分咁好飲!!最後甜品既部份, 昭和布丁, 會比較硬一點既口感, 但係都係咁滑同香既蛋味道, 係出面食唔到既做法抹茶巴斯克蛋糕佢係用蒸既方法去整, 唔會焗到外面係硬哂, 口感同味道都係一流, 唯一只係要set再加多$30偏貴了一點
今日食既呢間係位於屯門既頂位
小店位置唔多, 好彩黎得早所以一入就有位

呢度係sell咖啡x拉麵
呢個體驗都係第一次, 記憶中2樣野都唔係好關係

店員係落單前會細心講解份menu
聽佢講係會經常換menu上既items
我覺得幾特別, 點左既係雞白湯同蝦湯拉麵, 跟set

淨食拉麵既價錢一d都唔貴(仲幾平tim)

咖啡係用危地馬拉豆, 有分埋前中後調
White blossom

Hazelnut

蝦湯拉麵

又真係同淨飲咖啡有點不一樣, 互相影響左(好個方面)
呢個湯底同咖啡超夾
麵質同豚肉都係無得頂咁好味!!

友人點既雞白湯會淡一點既味道,
但係個湯底係100分咁好飲!!

最後甜品既部份, 昭和布丁,

抹茶巴斯克蛋糕

$30偏貴了一點, 但絕對值得吃

小店仲有自家品牌產品,可以支持一下(d product幾特別)
2024-08-10
Type of Meal
Dinner
2024-06-24 3535 views
屋企人知我好鍾意飲咖啡,適逢今日又反屯門,佢哋就帶我去左一間令人耳目一新的咖啡拉麵店。由幾位年熱心年青人創立,為區內拉麵愛好者帶來嶄新的體驗。他們的主打菜式以品味咖啡配特色湯麵,嘗出濃郁動人的風味。今日中午去,已經好唔少食家等位,餐廳亦好細心為等待者準備凍飲及解釋咖啡及美食。🌟#黑醬油拉麵黑大豆及小麥釀製,低鹽味道,突出大豆風味,呈現出誘人的黑色色澤,散發出濃烈的香氣。麵條Q彈有勁,與湯頭交織出絕妙的韻味。店家特別加了說明,喝一口季節單品咖啡,再嘗一啖湯頭,味道更鮮,口感層次更高,好特別。🌟#貝湯拉麵同樣出色!湯底由多種貝殼海鮮熬製而成,濃郁醇厚,帶有一絲海鮮的甜味。麵條與湯頭的搭配恰到好處,令人回味無窮。🌟#冷萃咖啡除了拉麵,店內亦提供#特色咖啡,由精品咖啡師主理,他們有嚴格的咖啡豆挑選標準,再以專業手法沖煮,帶來濃郁醇厚的咖啡體驗。🌟#布丁和提拉米蘇兩款甜品都唔會太甜,味道剛好,布甸滑蛋味香濃,Tiramisu好大件,十分抵食,大受歡迎!我哋見店內展示多款型格tee,原凡購買店內特色Tee可以有獨有優惠,當日穿着其品牌Tee可指定產品免費,免加一,優先入坐。仲有其推出自家品牌咖啡,

🌟#黑醬油拉麵

🌟#貝湯拉麵

🌟#冷萃咖啡

🌟#布丁和提拉米蘇

我哋見店內展示多款型格tee,原凡購買店內特色Tee可以有獨有優惠,當日穿着其品牌Tee可指定產品免費,免加一,優先入坐。仲有其推出自家品牌咖啡,用心製作。

濃郁的拉麵湯底,還是精釀的咖啡和甜品,都讓人回味無窮。期待下次再次造訪,一嚐更多佳餚。
  • 昭和風硬布丁
  • Tiramisu
  • 拉麵
聽聞屯門有一間隱世拉麵店,今日特地過去試一試!路途有些許遙遠,不過十分值得 🤩 🔸雞白湯 $98店主特意製作食用方法貼在桌上,十分有心思 ❣️ 豚肉配搭無花果乾一起吃,口感很清新解膩!湯底十分美味 😍 🔸豚骨白湯 $98濃厚的湯頭有深邃的層次!搭配彈牙的拉麵,讓人回味無窮 😋🔸昭和風硬布丁 $35 / 提拉米蘇 $65最令人驚喜的是布丁 🍮 滑溜中帶些許硬的口感,交融了焦糖香氣,一定要嘗試 🤤用餐時完全感受到店主對煮食的熱誠 🫶🏻

🔸雞白湯 $98

🔸豚骨白湯 $98
濃厚的湯頭有深邃的層次!搭配彈牙的拉麵,讓人回味無窮 😋

🔸昭和風硬布丁 $35 / 提拉米蘇 $65

用餐時完全感受到店主對煮食的熱誠 🫶🏻

2024-11-20 400 views
隱身於屯門虹橋的頂立,巧妙結合咖啡與拉麵這兩種看似不搭的元素,打造出前所未有的味蕾驚喜。一開始由店員親切地向每位顧客介紹料理的概念、特色及最佳品嚐方式,展現了店家對每一道料理的用心與匠人精神。蝦湯拉麵以牡丹蝦、櫻花蝦及海蝦熬製湯底,湯底清澈卻濃郁,加上自家製本地魚煮干乾粉,令每一口湯都鮮味倍增。拉麵不設個人化選擇,堅持呈現精心設計的最佳比例,讓每一碗都帶來完美的風味。冷萃咖啡歷時3天製作,選用哥倫比亞與烏干達咖啡豆,呈現出雲呢拿、雪莉酒及榛果的細膩風味。店家特別建議交替品嚐拉麵與冷萃咖啡,細味兩者交織出微妙而驚喜的味覺變化。甜品 昭和硬布丁 以日本曉雞蛋製作,蛋香濃郁並帶有忌廉芝士的微酸,入口滑嫩如焦糖燉蛋,與咖啡相得益彰。Nestled in Tuen Mun, Damn Lab brings an extraordinary fusion of coffee and ramen, creating an unprecedented taste journey. Shrimp ramen features a broth made from botan shrimp, sakura
冷萃咖啡
昭和硬布丁
Nestled in Tuen Mun, Damn Lab brings an extraordinary fusion of coffee and ramen, creating an unprecedented taste journey. Shrimp ramen features a broth made from botan shrimp, sakura shrimp and sea prawns, achieving a clear yet rich flavor.
蝦湯拉麵 & 冷萃咖啡
Cold brew coffee, made over 3 days using Colombian and Ugandan beans, boasts elegant notes of vanilla, sherry wine and hazelnut. Pairing the coffee with the ramen reveals surprising layers of flavor. The egg pudding, crafted with Japanese eggs, is rich in egg aroma, slightly tangy with cream cheese, and delightfully smooth - perfect alongside the coffee.
昭和硬布丁 & 冷萃咖啡
冷萃咖啡
昭和硬布丁
蝦湯拉麵 & 冷萃咖啡
昭和硬布丁 & 冷萃咖啡
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 隱藏在屯門虹橋嘅小店,將咖啡x拉麵帶出前所未有嘅味蕾體驗💫主打菜品推介:• 蝦湯拉麵 - 以赤丹蝦、櫻花蝦、海中蝦打製,濃郁鮮甜🦐• 豚骨白湯 - 層次豐富,完美襯托咖啡風味🍲• Cold Brew 冷萃咖啡 - 精選哥倫比亞+烏干達豆,季節限定🫖Taste note: vanilla, sherry, hazelnut 用心細節:• 無花果乾配叉燒,減低油膩感• 黑糖豉油粟米芯,驚喜配搭• 低溫慢煮鴨胸,完美火候必試甜品:• 昭和風硬布甸 - 雞蛋味濃郁,搭配咖啡有意想不到嘅層次🍮• 三層提拉米蘇巴斯克 - 質感豐富,唔會太甜🍰小店堅持以誠意對待每位客人,親身講解每款菜品最佳品嚐方式,等你感受匠人精神✨ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

隱藏在屯門虹橋嘅小店,將咖啡x拉麵帶出前所未有嘅味蕾體驗💫

主打菜品推介:

• 蝦湯拉麵 - 以赤丹蝦、櫻花蝦、海中蝦打製,濃郁鮮甜🦐

• 豚骨白湯 - 層次豐富,完美襯托咖啡風味🍲

用心細節:
• 無花果乾配叉燒,減低油膩感
• 黑糖豉油粟米芯,驚喜配搭
• 低溫慢煮鴨胸,完美火候

必試甜品

• 三層提拉米蘇巴斯克 - 質感豐富,唔會太甜🍰

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
2024-10-28 556 views
今日突然想食拉麵,即刻上網search吓邊間拉麵舖好食,搵到呢間頂立,即刻去試吓。舖頭位置好方便,舖頭唔算多位,要等咗一陣先有得入座。雖然要等位,但係舖頭都好有誠意,喺出邊已經俾定個Menu我哋睇,仲同我哋介紹佢哋拉麵嘅特色。食物選擇唔多,證明佢哋對自己嘅拉麵好有信心,加錢可以享受埋佢哋個咖啡有更完整嘅體驗。叫咗雞白湯同埋蝦湯各一。雞白湯濃得來唔會覺得膩,一啖咖啡一啖湯,會覺得湯嘅味道升華咗。個人嚟講更加鍾意蝦湯,成個味都好鮮,成個湯飲晒都唔會覺得口渴,配埋個咖啡,after taste有少少威士忌味,真係好夾。每個拉麵都會配埋無花果乾,望吓佢個推薦食法,原來係俾我哋配埋個肉食。煙煙韌韌嘅無花果乾,陪襯返個豚肩肉,肉嘅味道唔會膩。就算齋飲個咖啡,都feel到佢咖啡個誠意,入口先係少少士多啤梨同雲呢拿味,到中段會有威士忌味,成件事好有層次。一個完整嘅Menu最後一定要有埋甜品,甜品係一個昭和硬布丁,佢個味似cream brûlée,會食到好有質感嘅布丁,襯埋個焦糖好香。係香港想食拉麵周圍都有,估唔到頂立比到驚喜我,完全感受佢個誠意同用心。

一個完整嘅Menu最後一定要有埋甜品甜品係一個昭和硬布丁,佢個味似cream brûlée,會食到好有質感嘅布丁,襯埋個焦糖好香。

2024-10-25 475 views
星期日午餐時段排隊約十人,店主非常用心,會出黎親自向客人介紹餐廳理念,令人感受到熱情好客的氛圍。建議食法:第一步飲咖啡、第二步飲湯、第三步再飲咖啡,第一次飲咖啡配拉麵,原來好有驚喜~主菜 🍜:蝦湯拉麵:湯底用上牡丹蝦同海蝦製成,鮮味十足,湯色金黃透明,入口即化。當日加錢選擇嘅蝦湯仲有全人手製嘅蝦子麵,整個麵嘅蝦味超級濃郁,麵質吸收咗湯汁,搭配濃郁嘅蝦味,每一口都帶有海鮮嘅鮮甜~雞白湯:色湯底香而不膩,自家製嘅雞湯同自家製1.8mm拉麵,用豚肩肉配埋無花果,咸中帶甜,岩啲口味冇咁重嘅朋友~甜品 🍰:昭和風硬布丁:呢款布丁口感紮實,濃郁嘅蛋香與微微嘅焦糖甜味交融。提拉米蘇巴斯克:底部嘅餅乾層鬆軟,同濃濃嘅咖啡同酒香味完美融合。甜度適中,唔會過於膩!飲品 ☕:冷萃咖啡:呢杯冷萃咖啡帶有少少Baileys同雲尼拿嘅味道,還有淡淡嘅果香,味道柔和,非常適合搭配拉麵,咖啡友一定要試!原來餐廳有做自家品牌,仲有會員專屬待遇!凡購買店舖Tee可以有獨有優惠,穿着Tee可指定產品免費,免加一,優先入坐~食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
🍽️ 餐廳名稱:TENGOKU
📍 地點:屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
2024-10-20 481 views
接觸精品咖啡已經有一段日子,通常都係配蛋糕或甜食,但呢度俾我知道原來佢同拉麵可以咁夾☺️當日拉麵套餐 (蝦湯拉麵+ Cold Brew + 昭和硬布甸) 附上嘅 Cold Brew 俾我驚艷嘅感覺,不但充滿士多啤梨嘅香氣,更令鮮蝦高湯多左一份清甜,而且蝦湯鮮味濃郁卻唔會太油膩👍🏻 當咖啡同拉麵交替品嚐時,每一啖味道都有唔同層次,既有士多啤梨味又有朱古力味,呢個火花太奇妙啦🌟套餐以用日本「曉」雞蛋同 Cream Cheese 製作而成嘅昭和硬布甸作結,比我預期中大件😆 口感綿滑,有啲似 Cream Brulee 同布丁燒😋除左呢度嘅咖啡同拉麵,我仲好欣賞佢地經營嘅態度,佢地希望客人會有一個完整嘅味覺體驗,所以拉麵都不設微調 (食物敏感除外);店員 (應該係老闆?😆) 亦會同客人閒聊交流,呢種小店的確值得到訪👍🏻聽講佢地會不定期推出唔同口味嘅湯底同 Cold Brew 配對,當日隔離檯嘅客人叫左巴斯克芝士蛋糕,睇落相當吸引,等我下次再來食💚

蝦湯底拉麵

冷萃咖啡 Cold Brew

昭和硬布甸

蝦湯底拉麵
冷萃咖啡 Cold Brew
昭和硬布甸
屯門虹橋就出名多好嘢食,今次就嚟到呢間其中都好出名嘅頂立,佢哋主打嘅咖啡同拉麪嘅配搭配合飲一啖咖啡再試一啖湯底會有唔同嘅味覺反應聽落都非常吸引,再加上都聽過佢哋嘅甜品超出色好令人期待 入到去都見到佢哋有唔少嘅紀念品可以買 而且仲可以加入佢哋嘅會員制度可以特快排隊首先一嚟到就試咗佢哋嘅冷泡咖啡,試得出冷泡咖啡同一般熱淬嘅唔同。試落去會比較似茶一般嘅口感  味道上層次好豐富,頭段有少少士多啤梨味嘅香氣而尾段有少少焦糖嘅味道 蝦湯拉麵湯頭帶有濃濃嘅蝦油蝦膏香味,面質硬度都叫適中而且幾掛湯豚肉方面。有少少微微煎香嘅香味同個湯底都幾配搭 雞湯拉麵雞湯湯底就比較濃郁好似奶白色綿滑嘅濃郁口感,豚肉都幾大塊炆得好淋 昭和風硬布甸最大驚喜絕對係呢一個昭和風硬布甸絕對出色過唔少嘅甜品鋪面有一陣焦糖嘅味道。 而內裡布甸本身蛋味非常濃郁,綿滑,真係值得一試 提拉美蘇巴克斯蛋糕呢個巴斯克蛋糕超邪惡 面頭一陣薄薄嘅忌廉配搭提拉米蘇味嘅慕斯再加埋一個咖啡餅做餅底真係超好食

蝦湯拉麵
湯頭帶有濃濃嘅蝦油蝦膏香味,面質硬度都叫適中而且幾掛湯
豚肉方面。有少少微微煎香嘅香味同個湯底都幾配搭

雞湯拉麵

昭和風硬布甸

提拉美蘇巴克斯蛋糕
————————————♥———————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -話說依間餐廳我地已經bookmark左好耐但一直未有緣份食到 早去就排長龍🙈晏去就收左工今日排左15分鐘⋯⋯終於食到啦!!!-依間日式小店由幾個男仔經營🍜主打拉麵配咖啡排隊等位已經深深感受到佢地對食物既熱誠❤️‍🔥對於第一次幫襯既客人 職員會耐心講解食法-我地嗌左兩個「頂立拉麵套裝 $75」 今日只有兩款湯底 所以我地一人嗌左一款店員建議先飲咖啡再食拉麵「冷萃珈琲」入口順滑 味道好有層次後勁散發dark chocolate同士多啤梨果香「雞白湯拉麵」濃郁白色湯底 香而不膩自家製1.8mm拉麵 質地滑而彈身豚肩肉配埋無花果食 咸中帶甜-「豚骨白湯拉麵」A先生食到有魚味 好奇心驅使問左一問店員話湯底mix左魚露、柚子、醬油 估唔到依幾款材料加埋竟然會出現魚味-「昭和硬布丁」以昭和風製作用左全蛋 所以質地會硬身啲加左cream cheese 食落有啲似Crème brûlée因為想試多啲野 所以+$30upgrade「提拉米蘇巴斯克蛋
————————————♥———————————

話說依間餐廳我地已經bookmark左好耐
但一直未有緣份食到 早去就排長龍🙈晏去就收左工
今日排左15分鐘⋯⋯終於食到啦!!!

依間日式小店由幾個男仔經營🍜主打拉麵配咖啡
排隊等位已經深深感受到佢地對食物既熱誠❤️‍🔥
對於第一次幫襯既客人 職員會耐心講解食法

我地嗌左兩個「頂立拉麵套裝 $75」
今日只有兩款湯底 所以我地一人嗌左一款

店員建議先飲咖啡再食拉麵
「冷萃珈琲」入口順滑 味道好有層次
後勁散發dark chocolate同士多啤梨果香

「雞白湯拉麵」
濃郁白色湯底 香而不膩
自家製1.8mm拉麵 質地滑而彈身
豚肩肉配埋無花果食 咸中帶甜
「豚骨白湯拉麵」
A先生食到有魚味 好奇心驅使問左一問
店員話湯底mix左魚露、柚子、醬油
估唔到依幾款材料加埋竟然會出現魚味

「昭和硬布丁」
以昭和風製作用左全蛋 所以質地會硬身啲

因為想試多啲野 所以+$30upgrade「提拉米蘇巴斯克蛋糕」
依款蛋糕超高質素🤤大推!!!!!
濃郁咖啡味配上芝士蛋糕 味道層次相當豐富

佢地有自家品牌 著其品牌既Tee會有優惠架

————————————♥———————————
2024-10-13
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$200 (Lunch)
  • 提拉米蘇巴斯克蛋糕
  • 雞白湯拉麵
2024-10-14 474 views
【拉麵×珈琲】一個好新鮮嘅拉麵體驗,品嚐到嘅食物配搭都係經過店家親自調配。店員亦會親自講解一次當日食材同流程。今次試晒佢哋個濃湯系列,同樣都升級套餐($75),加粒溏心蛋($10)。雞白湯拉麵 ($98)味道真係好濃郁,仲帶啲漿口,並不是會涸喉嘅味精湯。配料有豚肩肉、鴨胸、白蔥、無花果、粟米芯同紫菜。蝦湯 ($98)同樣好濃郁,蝦嘅咸香味好突出,中意重口味少少建議揀哩款,無花果指明要同豚肩肉配埋一齊食,果香同豚肉嘅油脂又幾夾,甜咸之間有股微妙嘅化學作用。麵質偏向爽口同滑身。當日嘅冷卒珈琲果味突出、口感清爽,配搭濃郁嘅蝦湯,兩種截然不同嘅味道喺口腔慢慢開始變化,好特別同好新奇。套餐除咗冷卒珈琲仲有昭和硬布丁,一貫地蛋香味濃,口感滑溜。焙茶巴斯克蛋糕 (+$35)店家另一款推介嘅甜品,焙茶味香濃,蛋糕口感偏向結實,奶油相對濕潤。留意到店家仲有其他大大小小周邊產品。據了解係店員親自設計,值得支持!
【拉麵×珈琲】一個好新鮮嘅拉麵體驗,
品嚐到嘅食物配搭都係經過店家親自調配。
店員亦會親自講解一次當日食材同流程。

今次試晒佢哋個濃湯系列,
同樣都升級套餐($75),加粒溏心蛋($10)。

雞白湯拉麵
雞白湯

雞白湯拉麵 ($98)
味道真係好濃郁,仲帶啲漿口,
並不是會涸喉嘅味精湯。
配料有豚肩肉、鴨胸、
白蔥、無花果、粟米芯同紫菜。

溏心蛋
蝦湯

蝦湯 ($98)
同樣好濃郁,蝦嘅咸香味好突出,
中意重口味少少建議揀哩款,
無花果指明要同豚肩肉配埋一齊食,
果香同豚肉嘅油脂又幾夾,
甜咸之間有股微妙嘅化學作用。
麵質偏向爽口同滑身。

冷萃珈琲

當日嘅冷卒珈琲果味突出、口感清爽,
配搭濃郁嘅蝦湯,兩種截然不同嘅味道
喺口腔慢慢開始變化,好特別同好新奇。

套餐除咗冷卒珈琲仲有昭和硬布丁,
一貫地蛋香味濃,口感滑溜。

焙茶巴斯克蛋糕

焙茶巴斯克蛋糕 (+$35)
店家另一款推介嘅甜品
焙茶味香濃,蛋糕口感偏向結實,
奶油相對濕潤。

留意到店家仲有其他大大小小周邊產品。
據了解係店員親自設計,值得支持!
雞白湯拉麵
雞白湯
冷萃珈琲
焙茶巴斯克蛋糕
相隔半年,阿叔再嚟大西北,就係要帶朋友嚟呢間主打拉麵配冷萃咖啡嘅拉麵店。上次嚟食過佢哋嘅白醬油高湯拉麵,估唔到半年後,拉麵店再次推出之前極受歡迎、以濃味取勝嘅「天」(雞白湯)、「地」(豚骨白湯)同「海」(蝦湯)湯底,每款湯底拉麵劃一$98,包多塊豚肩肉、白蔥、粟米芯、紫菜同無花果乾。🦐蝦湯拉麵 ($98) 湯底用上以牡丹蝦、海蝦,櫻花蝦烘乾打成嘅粉末,再加入店內特製嘅混合魚介同其他蔬果一齊熬煮而成,味道的確比出面拉麵店食到嘅更濃。配菜方面,佢哋特別加入無花果乾,老闆建議連埋豚肩肉一齊食,鹹味之中又帶點清甜,而且又可中和湯底嘅膩,非常聰明、又夠創意嘅做法。🐓雞白湯拉麵 ($98)同一樣嘅麵條、同一樣嘅配料,不過就換上以法國黃油雞熬製而成湯底,配合京蔥同薑,同樣味道濃郁。想味道層次再豐富啲,可加入自家製本地魚煮干乾粉以增加鹹鮮味。☕️冷萃咖啡 + 🍮昭和硬布丁 ($75) 用上埃塞俄比亞嘅日曬豆製成嘅冷萃咖啡,帶點士多啤梨香之餘,亦飲到淡淡甜味。建議食拉麵前同後都飲,咁你就會發覺咖啡味道嘅變化,我自己就感覺味道會多咗份微微嘅酸味,你呢?甜品方面,跟餐有蛋味香濃、充滿懷舊氣息嘅昭和布丁,亦可加

🦐蝦湯拉麵 ($98)

🐓雞白湯拉麵 ($98)

☕️冷萃咖啡 + 🍮昭和硬布丁 ($75)

甜品方面,跟餐有蛋味香濃、充滿懷舊氣息嘅昭和布丁,亦可加多$30升級至Tiramisu巴斯克蛋糕。呢款蛋糕咪講笑,超足料、超重份量,濃郁咖啡配上焦香芝士,雙重滋味,一次過品嚐晒。真心飽到食唔晒!😅😅😅
2024-09-23 809 views
拉麵配咖啡蹦出新滋味拉麵分為濃湯(雞白湯&蝦湯)和清湯(鯛魚湯、鯛魚貝湯、醬油雞湯、醬油雞貝湯)一坐下來會先給你喝cold brew蝦湯拉麵每碗拉麵包含豚肩肉,是日精選肉,白蔥,無花果,粟米芯,紫菜蝦湯拉麵以牡丹蝦、海蝦樱、花蝦配合特製混合魚介和蔬果製成的湯底味道香濃蝦味十足!拉麵都係自家製帶有嚼勁,粗幼度剛好很有口感豚肩肉肥瘦適中,可配搭無花果一起吃豚肉叉燒亦很大塊鯛魚貝湯拉麵以日本鯛魚熬製並加入白醬油調味整體較薄和清爽鮮魚香味很突出大顆的貝殼很新鮮建議食法:第一步飲咖啡、第二步飲高湯、第三步再飲咖啡昭和風硬布丁布丁好日式口感較紮實泰式奶茶巴克斯蛋糕泰奶味很香,不會太甜很有層次感
拉麵配咖啡蹦出新滋味

Cold  brew

一坐下來會先給你喝cold brew

蝦湯拉麵
每碗拉麵包含豚肩肉,是日精選肉,白蔥,無花果,粟米芯,紫菜
蝦湯拉麵
以牡丹蝦、海蝦樱、花蝦配合特製混合魚介和蔬果製成的湯底
味道香濃蝦味十足!
蝦湯拉麵

拉麵都係自家製帶有嚼勁,粗幼度剛好很有口感
豚肩肉肥瘦適中,可配搭無花果一起吃
豚肉叉燒亦很大塊

以日本鯛魚熬製並加入白醬油調味
整體較薄和清爽
鮮魚香味很突出

大顆的貝殼很新鮮
建議食法:第一步飲咖啡、第二步飲高湯、第三步再飲咖啡

布丁好日式口感較紮實

泰式奶茶巴克斯蛋糕
泰奶味很香,不會太甜
很有層次感
2024-09-13
$100 (Dinner)
Cold  brew
2024-09-23 384 views
朋友推介嚟試,適逢放假就過去食碗麵,果然無介紹錯。欣賞佢哋嘅拉麵選擇用無花果、粟米筍做Topping,的確每次食咩拉麵始終會有個油膩感,佢哋呢個安排可以中間可以調劑一下,非常好👍🏻佢哋個叉燒,食得出係自己整,側邊嘅皮能夠燒到乾身之餘,保持到中間嘅肉仍然係嫩滑,冇辦法唔食晒👍🏻至於面方面,睇介紹佢哋係自己手做,基本上我本人係鍾意食較硬身嘅面,所以佢哋麵質我OK👍🏻本身我都以為一碗麵會唔夠食,不過我實在太天真,始終拉麵嘅香,係源自於麵湯嘅油份之內,的確食完成碗之後,非常之滿足,所以大男人嚟食唔使驚,一定食得飽你👍🏻最後難得一嚟,我加咗個套餐要埋佢杯cold Brew+芝士蛋糕,cold brew 的確有樓面細佬介紹嘅嗰陣果香,冇介紹錯,配合拉麵食一流,咖啡友一定要為咗佢地杯咖啡過嚟試吓配合拉麵品嚐👍🏻我5點左右食完,凌晨都未肚餓,因為芝士蛋糕非常之好食,我最憎d人淨係嫌咩唔夠大件,或者唔夠大碗, bull shxt,只要一樣食材,佢係落足料有餘的話,你基本上夠食就已經可以好飽好滿足,貪字得個貧,我成日懷疑啲人嫌出邊食飯唔夠大碗嘅嗰啲人,係比較搵野夾硬挑剔🤓要食飽到嘔,而唔係識品嚐佢嘅味道的
朋友推介嚟試,適逢放假就過去食碗麵,果然無介紹錯。

鯛魚湯拉麵

我5點左右食完,凌晨都未肚餓,因為芝士蛋糕非常之好食,我最憎d人淨係嫌咩唔夠大件,或者唔夠大碗, bull shxt,只要一樣食材,佢係落足料有餘的話,你基本上夠食就已經可以好飽好滿足,貪字得個貧,我成日懷疑啲人嫌出邊食飯唔夠大碗嘅嗰啲人,係比較搵野夾硬挑剔🤓要食飽到嘔,而唔係識品嚐佢嘅味道的話,返屋企自己煮兩桶白飯,咪乜都飽囉
巴斯克蛋糕Tiramisu

夾硬要我挑剔嘅話,咁我唯有挑剔佢地方細,出邊難泊車,阿叔我揸架車過嚟,都等咗一陣先至搶到位, 但係我又唔想佢哋呢種style變大間,食拉麵細細間先有風味,希望佢就算開分店都好,都係保持咁細間,麻雀雖小五臟俱全俱👍🏻

2024-09-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
鯛魚湯拉麵
巴斯克蛋糕Tiramisu
  • Cold  brew
  • 抹茶巴斯克蛋糕