餐廳:小念頭 (沙田)地址:沙田香港中文大學賽馬會研究生宿舍3座地舖作為一個中大人都幾proud of中大入面有黃店嘅存在💛,原來唔經唔覺呢間位於賽馬會研究生宿舍3座地下嘅台式Cafe小念頭 @bethelight.littleidea 都已經開咗一年幾,唔知大家仲記唔記得佢哋之前搞過嘅市集同埋Dear Jane @dearjaneofficial 嘅中大之心音樂會呢😎?近住聖誕都不忘返去幫襯吓依家喺香港(尤其中大)愈嚟愈難生存嘅黃店💪,最近小念頭推出咗聖誕限定到會套餐,分別有6-8人($1250)同8-10人(HK$1680)餐,每個餐都包咗自製3色泡菜、沙律、小食、主菜同主食,而且食物種類都算豐富,無論同三五知己、屋企人,甚至返公司同同事齊齊share都咁適合😛✝️自製三色泡菜呢三款泡菜包括娘惹泡菜、梅子涼瓜同手功南瓜,份量的確幾多👍,而我最鍾意嘅喺娘惹泡菜,微辣得嚟以清香感覺為主;苦瓜食落一啲都唔苦,不過同南瓜一樣都食唔出佢哋本身嘅原味,而南瓜就比較硬身,兩款都微微酸甜幾開胃✝️酥炸花枝丸花枝丸有18粒,食落彈牙,入面有粒粒嘅花枝肉粒,可以蘸辣椒醬或者胡椒鹽,我就鍾意後者🤪,送到過嚟
餐廳:小念頭 (沙田)
地址:沙田香港中文大學賽馬會研究生宿舍3座地舖

✝️自製三色泡菜
而我最鍾意嘅喺娘惹泡菜,微辣得嚟以清香感覺為主;

✝️酥炸花枝丸
花枝丸有18粒,食落彈牙,入面有粒粒嘅花枝肉粒,
可以蘸辣椒醬或者胡椒鹽,我就鍾意後者🤪,送到過嚟放咗一段時間先食已經唔錯,如果即炸即食應該會更好味😋

✝️泰式香茅焗雞
泰式原隻香茅焗雞,用咗辣椒🌶️、香茅、洋蔥🧄、薑去釀,再用荷葉包住去焗,打開荷葉嗰陣就已經芳香撲鼻🤤,慢慢拆雞肉果陣就feel到雞肉焗得好軟腍,唔洗用刀都可以將逐個部位嘅雞肉撕出嚟,
肉汁同雞油鎖緊喺皮肉之間,相當豐富,食落帶有陣陣泰式香料嘅香味,蘸埋佢哋惹味夠晒辣嘅泰式辣醬,簡直就無可挑剔😌

✝️黃金瑤柱雞粒炒飯
呢個炒飯幾有驚喜,以蛋碎、蔥花、蘿蔔碎、瑤柱同雞肉粒爆香再炒飯,
每一啖都充滿住瑤柱香,雞肉粒仲要勁多🤣,基乎舀起每一羹都喺,整體飯香而不油膩,亦唔會炒到好乾身,抵讚抵讚🤙
2021-12-07
Delivery
$150 (Last Night Supper)