2017-12-10
雖然還有兩星期才放聖誕假, 但大家都被周圍的聖誕氣氛包圍着, 好有 holiday mood, 而我也不例外, 已開始約不同的朋友吃聖誕餐, 提早約就較易約, 因為大家都準備離港過聖誕及跨年。今日就先來一頓聖誕午餐, 係呀! 係午餐呀! 無人話聖誕餐一定是晚餐, 聖誕早餐又得, 聖誕午餐又得, 聖誕宵夜都得, 最重要是一起開開心心慶祝。因為友人在上環返學, 所以揀了附近一間越南餐店。也好! 反正已有一段時間沒有吃越南菜, 可重拾它美味。白色的門面配上一個銀色的圓形店名招牌, 下方還掛了一個聖誕飾物, 好有白色聖誕feel。沿樓梯走往下層, 全店以翠綠色為主調, 而每塊牆身都掛上色彩繽紛的油畫, 很有朝氣。餐店以卡座為主, 設有多排四人卡座, 寬敞闊落, 坐得舒適。細閱餐牌, 有一份午巿精選套餐、一份特式特飲和一本散點餐簿。餐簿每頁均附有菜式相片, 分門別類, 設計既精美亦清晰。分別有湯粉類、撈檬類、越式傳統海濱、沙律、飯類、炒粉飯類、地道小食、紙米卷、湯、主食、燒物、越式煲仔類、田園青菜、特式飲品、港式飲品和甜品, 選擇都不少, 但既然正正是午巿時段, 當然不能錯過午巿精選套餐的優惠。
沿樓梯走往下層, 全店以翠綠色為主調, 而每塊牆身都掛上色彩繽紛的油畫, 很有朝氣。餐店以卡座為主, 設有多排四人卡座, 寬敞闊落, 坐得舒適。 細閱餐牌, 有一份午巿精選套餐、一份特式特飲和一本散點餐簿。餐簿每頁均附有菜式相片, 分門別類, 設計既精美亦清晰。分別有湯粉類、撈檬類、越式傳統海濱、沙律、飯類、炒粉飯類、地道小食、紙米卷、湯、主食、燒物、越式煲仔類、田園青菜、特式飲品、港式飲品和甜品, 選擇都不少, 但既然正正是午巿時段, 當然不能錯過午巿精選套餐的優惠。
金邊粉 份量驚人,餸料也不少。數數看,有兩隻煙煙韌韌的青口、兩大隻爽彈的蝦仁、兩段柔軟的蟹柳、數粒小帶子粒、一些清爽的芽菜,還有大量肉碎,很足料!肉碎並沒有夾雜大量肥膏,但並不嚡口,而且烹調入味,最喜歡就是除了舀一羮濃湯 放上金邊粉 外,要再加埋肉碎 同吃,是最滋味!
很多人都會選擇吃聖誕晚餐, 覺得菜式豐富啲、吸引啲, 但我倆今日的聖誕午餐都吃得好滿足, 好飽足。友人還以洗水盆來形容那碗蟹頭膏蕃茄金邊粉, 簡直是重量級, 哈! 其實聖誕午餐也可吃得豐富, 吃得好, 我倆都很喜歡。Merry Christmas!