2020-12-06
4個人去吃普慶的聖誕大餐。之前試過兩次訂座,發現要排3星期,於是放棄了,今次終於訂到。網上看見不少評論,說是抵食之選,所以有點期待。新裝修的環境,疏遠的枱,令我感到舒適。我的習慣是先吃沙律。沙律的款式,足夠我享用,另外有些廚師沙律經過特別處理,我快很喜歡。然後便是冷盤,有生蠔、有龍蝦仔、有龍蝦鉗、海蝦、翡翠螺、青口、麵包蟹。同行朋友都說麵包蟹好難食,所以我skip了,小龍蝦似大陸野,我唔敢試,青口通常un, 所以我也放棄。龍蝦鉗普通,海蝦同翡翠螺有彈性,算係新鮮。生蠔即開,在你面前沖洗及掃,算係用心,而且唔會太細隻,大部分都有鮮味,只有一兩隻苦澀,算是性價比最高之選。然後便到刺身,雖然款式平平無奇。但起碼三文魚食落新鮮,而且有冰底。之後到熱食,我冇乜影相, 但中式果邊有條檸檬煎魚,係全場最好食既野,因為夠熱肉滑而且冇骨。 而其他例如海南雞飯等等都ok。聖誕大餐的主角-火雞,我預咗佢唔會好食,果然是又鞋又un, 主要是用來應節。反而佢旁邊的燒羊架好食好多。總括而言,lunch time 近$500一位係有少少貴,但計番佢週日2.5小時慢慢食,有生蠔,整體食物質素中上,環境舒適,係抵食之選
網上看見不少評論,說是抵食之選,所以有點期待。
新裝修的環境,疏遠的枱,令我感到舒適。我的習慣是先吃沙律。
龍蝦鉗普通,海蝦同翡翠螺有彈性,算係新鮮。
總括而言,lunch time 近$500一位係有少少貴,但計番佢週日2.5小時慢慢食,有生蠔,整體食物質素中上,環境舒適,係抵食之選,值得再來。最後,食完咁多又冷又熱既野冇痾,算係難得,證明內部衛生情況理想。