2018-12-11 63 views
嚟到聖誕,過左最頹嘅星期一,有更頹嘅星期二,返去紅米再食一餐飯,估唔到紅米又幾有心思專登佈置餐廳,令到都叫有啲聖誕氣氛,而店員係頭上嘅一頂細細粒嘅聖誕帽,係有啲funny嘅,心情都好左。距離上次食嘅紅米,佢Menu又updated左,今次專係以冬日做主題嘅暖笠笠套餐,朋友叫左安格斯牛柳粒嘅R2,有朋友叫巨人炸脾我叫左R1而加8蚊有薑母檸蜜送,最近係有兩聲咳,就加左8蚊。等左陣,點知侍應走嚟話牛柳粒冇左,朋友係有啲頹,叫返炸脾飯。薑母檸好快到,篤篤檸檬,攪起薑母糖試一下,薑味超濃,飲完興恰恰,好快炸脾就嚟到,不過朋友話唔多like咁多油嘅炸脾,睇埋去係一灘油係脾下。而佢地上哂碟,我個石鍋最遲上,一嚟到熱辣辣,個鍋一路滋滋聲,咁熱辣辣,吹左輪先敢食,隔離配左兩種醬汁,都係甜甜地,味道撈飯佐扒都一流,雞扒係芝士烤雞扒,食到有芝士味,幾香,但唔多,不過配上烤雞係好正,中間有隻蛋黃,黃金色蛋漿流出飯度,感覺好過上次見到仲帶埋嘅蛋清好好多,上面撒上蔥花,入面有蘿蔔絲,份量足,底層仲有石鍋香燶嘅飯焦,而且仲有額外嘅泡菜,只係感覺泡菜有點多餘,個味同其他配料唔係好夾,不過真係好食,撇除左泡菜嘅話。
嚟到聖誕,過左最頹嘅星期一,有更頹嘅星期二,
返去紅米再食一餐飯,
估唔到紅米又幾有心思專登佈置餐廳,
令到都叫有啲聖誕氣氛,
而店員係頭上嘅一頂細細粒嘅聖誕帽,
係有啲funny嘅,
心情都好左。

距離上次食嘅紅米,
佢Menu又updated左,
今次專係以冬日做主題嘅暖笠笠套餐,
朋友叫左安格斯牛柳粒嘅R2,
有朋友叫巨人炸脾
我叫左R1

而加8蚊有薑母檸蜜送,
最近係有兩聲咳,
就加左8蚊。

等左陣,點知侍應走嚟話牛柳粒冇左,
朋友係有啲頹,
叫返炸脾飯。

薑母檸好快到,
篤篤檸檬,攪起薑母糖試一下,
薑味超濃,飲完興恰恰,
好快炸脾就嚟到,
不過朋友話唔多like咁多油嘅炸脾,
睇埋去係一灘油係脾下。

而佢地上哂碟,我個石鍋最遲上,
一嚟到熱辣辣,個鍋一路滋滋聲,
咁熱辣辣,吹左輪先敢食,
隔離配左兩種醬汁,
都係甜甜地,
味道撈飯佐扒都一流,
雞扒係芝士烤雞扒,
食到有芝士味,幾香,但唔多,不過配上烤雞係好正,
中間有隻蛋黃,黃金色蛋漿流出飯度,
感覺好過上次見到仲帶埋嘅蛋清好好多,
上面撒上蔥花,
入面有蘿蔔絲,
份量足,底層仲有石鍋香燶嘅飯焦,

而且仲有額外嘅泡菜,只係感覺泡菜有點多餘,
個味同其他配料唔係好夾,
不過真係好食,撇除左泡菜嘅話。
2018-12-11
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)