2019-12-20
踏入12月,商場換上聖誕裝飾,商鋪播聖誕歌,亦都有唔少甜品店、蛋糕店推出節日蛋糕,令你冇辦法無視呢個節日,唔知你地有心水蛋糕未?我就一早訂左兩個蛋糕同朋友開心share,其中一間網店出品,另一間我選定La Famille,佢地嘅產品一向高水準,既有外在美,亦有內涵透過網站可以見到,今年聖誕蛋糕有3款,紅絲絨戚風、士多啤梨戚風同柚子芝士蛋糕,柚子芝士蛋糕提供15cm版本,而另外兩款蛋糕仲有17/20cm,兩口子share冇問題,人多食一樣可以。以15cm為例,定價$398。其實三個款都靚,不過我地嗜甜,就訂左理應係甜度較高嘅"Joy Christmas"。蛋糕會跟埋餐刀、蠟燭、保溫袋,店員細心提醒我地要垂直拎蛋糕,避免傾斜Joy Christmas 聖誕紅絲絨朱古力戚風蛋糕 $398跟另外兩款比較優雅嘅造型唔同,Joy Christmas比較活潑,蛋糕好colourful,同場嘅小朋友見到咁可愛嘅聖誕裝飾就好喜歡喇蛋糕以朱古力味為主,面頭唔係糖皮黎架,都係朱古力醬,味道一如所料,甜滋滋,啱哂螞蟻人。配上香濃法國kiri忌廉芝士,口感細滑,比平時嘅戚風蛋糕濕潤蛋糕同忌廉芝士三層相隔,夾層加
其實三個款都靚,不過我地嗜甜,就訂左理應係甜度較高嘅"Joy Christmas"。蛋糕會跟埋餐刀、蠟燭、保溫袋,店員細心提醒我地要垂直拎蛋糕,避免傾斜 Joy Christmas 聖誕紅絲絨朱古力戚風蛋糕 $398
跟另外兩款比較優雅嘅造型唔同,Joy Christmas比較活潑,蛋糕好colourful,同場嘅小朋友見到咁可愛嘅聖誕裝飾就好喜歡喇 蛋糕以朱古力味為主,面頭唔係糖皮黎架,都係朱古力醬,味道一如所料,甜滋滋,啱哂螞蟻人。配上香濃法國kiri忌廉芝士,口感細滑,比平時嘅戚風蛋糕濕潤
蛋糕同忌廉芝士三層相隔,夾層加有脆脆自家製比利時朱古力脆米,所以都唔會話好膩
我次次都喺度買埋方便又靚嘅蛋糕牌。
今次當然唔少得"Merry Christmas"。