身為前土瓜灣之友,樂見近幾年土瓜灣美食成為人氣焦點!屋企人睇去新地標 U PLACE 搵食,樓上就係新樓盤瑧尚,商場 U PLACE 感覺高級!各式餐飲打卡元素吸引咗我去品嚐新派中菜【聚聚】,因為遷就屋企人想食中菜,又唔想老土,踏入 gathering 眼前為之一亮,餐廳採用波希米亞風作裝修主題,全新聚會概念,各方親朋好友一家大細,一齊來到餐廳聚聚!我覺得食物質素有驚喜, fine dining 級數!熱情的店長,推介必食火焰脆皮豬手、椰皇燉珍寶花膠、不一樣的「梨」。咁就不如 order 超抵食 聚聚賞味套餐 。聚聚賞味 2人套餐 HK$798聚 •特調感覺好似食緊新派中菜的 omakase ,店員首先奉上椰皇水,準備好味蕾迎接美食。冰鎮荔枝蕃茄高質又多汁,cocktail 杯更顯新派風格,冰鎮荔枝、蕃茄清甜開胃。紅油伴魚翅餃子細細個成日去酒樓食魚翅餃,添上紅油香辣惹味,魚翅餃子🥟皮薄餡靚。椰皇燉珍寶花膠經理話係全場至正滋補燉湯,我信!因為真係好正!飲一碗清潤燉湯成個人醒晒,花膠控唔好錯過。原個椰皇燉,熱辣辣保持湯的溫度,打開椰皇蓋香氣撲鼻。燉珍寶花膠名不虛傳,果然係聚聚招牌菜之一,

聚聚賞味 2人套餐 HK$798

聚 •特調

冰鎮荔枝蕃茄

紅油伴魚翅餃子

椰皇燉珍寶花膠

原個椰皇燉,熱辣辣保持湯的溫度,打開椰皇蓋香氣撲鼻。

燉珍寶花膠名不虛傳,果然係聚聚招牌菜之一,冇介紹錯!心機湯椰皇燉雞湯清熱潤肺,補而不燥。用筷子夾起長長的花膠,珍寶size 長過iPhone。花膠大大塊,肉厚彈牙,滋味無窮。

香草金稻帆立貝
海洋的朋友,店員奉上原個水晶盒子,設計好有心思,好似海洋寶藏一樣!

香煎原隻帆立貝,新鮮肥美,入口爽滑,再淋上香草汁,味道更鮮甜。配上茄子粒、本菇、炸米,讓口感層次更豐富。

霸皇沙巴仔
平時都唔鍾意食魚嘅我,好欣賞這一道菜,菜式賣相派頭十足,忍唔住要相機📷食先,打咗卡先捨得食。

霸皇沙巴仔唔係中菜蒸魚咁簡單,有四川菜fusion的口味,不一樣的中式料理,尤其是我屋企為老人家讚不絕口。

霸皇沙巴仔魚肉雪白,肉質鮮嫩,食落非常多汁,新鮮鮮甜,美味中帶有麻辣的惹味,令人一試難忘。

火焰脆皮豬手
餐廳送一張寶麗來即影即有相機,留住美好一刻,加分位。一於等到火焰脆皮豬手一起拍照留念。

火焰脆皮豬手
(配黑椒汁/芥末沙律醬/香草汁)
原隻脆皮豬手慢烤後,侍應呈上時會為我們點火,火焰熊熊🔥 豬手外皮經火焰加持,更為香脆。

再為我們切件碎上,啖啖肉味道極濃郁,配上3款不同醬汁更加提鮮好味,非常惹味!酥脆香口必食推介!

開胃銀絲黃
蔬菜平衡了肉肉的油膩口感。

不一樣的「梨」
看似平凡的梨,外表清新脫俗,內涵非凡,真的不一樣。

至正甜品燉梨,非常滋潤,原個燉雪梨原汁原味🍐不一樣就是伴上 30年 陳皮絲,強勁地帶出梨香,切開仲可以不到幾匙羹的碎燕。100% 滋潤養顏,靚女甜品首選!

聚甜三小碟:
芝麻糕+桂花糕+手工蛋白杏仁茶
失傳了的手工甜品🍮一見到芝麻糕即刻心心眼,甜度適中,芝麻味香濃撲鼻。桂花糕成玫瑰花形,未食都覺得浪漫。手工蛋白杏仁茶無比滋潤。

椰絲脆麻花
酥脆可口,食極都唔夠喉。

冷泡茶
聚聚手工製作勁好飲,入口清涼,清香茶味無糖好健康。白桃烏龍、瑰麗堂煌,好適合夏天享用。

屋企人讚不停口,味蕾前所未有的大滿足!已經商量一齊再聚,品嚐新派中菜美食,相聚而快樂,看看下次有什麼驚喜。

$400 (Dinner)
Celebration
Birthday
  • 火焰脆皮豬手
  • 椰皇燉珍寶花膠
  • 不一樣的「梨」
  • 霸皇沙巴仔