2023-04-27
復活節大家都周圍飛,返到黎緊係要約朋友見吓交換手信😚 大家返到黎都想傾下計catch up吓,所以專登搵啲坐得舒服又唔太嘈嘅餐廳~ 之前就去坐觀塘一間樓上西餐廳登堂 Downtown🤩🌃 環境 (4/5)登堂喺觀塘The Wave裏面,離觀塘站大概4-5分鐘路程,唔算太遠~ 餐廳佔咗二樓全層,地方好大好闊落🤩 餐廳設計簡約又時尚,以木色,金色同深藍色做主調,感覺摩登得黎又有質感💙由於餐廳夠大,座位空間都幾大,有好多梳化位,好適合三五知己坐喺度慢慢食飯傾計😗😋 食物 (3.8/5)🍟 芝士薯條配松露蛋黃醬 $88🍣 蘇格蘭三文魚柳 $258🍝 澳洲和牛面頰肉醬.溫泉蛋.手造闊帶麵 $168🥂 Proseco $52/gls登堂嘅menu都幾多元,無論小食,pizza,pasta定main course都有幾多選擇😆 口痕痕就嗌咗個芝士薯條配松露蛋黃醬🍟 薯條用個點心蒸籠裝住,份量好多又幾得意😆 餐廳用嘅係幼薯條,炸得夠熱夠香脆,面頭鋪上parmasan cheese碎,蘸埋松露蛋黃醬超邪惡😈蘇格蘭三文魚柳超有驚喜😍 三文魚柳用咗西日fusion嘅烹調方法🇯🇵 三文魚大大舊好厚肉,表皮烤得
🌃 環境 (4/5)
😋 食物 (3.8/5)
🍟 芝士薯條配松露蛋黃醬 $88
🍣 蘇格蘭三文魚柳 $258
🍝 澳洲和牛面頰肉醬.溫泉蛋.手造闊帶麵 $168
🥂 Proseco $52/gls
蘇格蘭三文魚柳超有驚喜😍 三文魚柳用咗西日fusion嘅烹調方法🇯🇵 三文魚大大舊好厚肉,表皮烤得脆卜卜,肉質唔會過老,加埋三文魚籽好精緻🍣 三文魚底下墊咗吸滿日式高湯嘅大根,好甜而且無根😛 最特別係用日式高湯熬製而成嘅忌廉汁🥰 味道偏甜但又唔會好怪,淋喺三文魚柳上面有畫龍點睛之效🤩
最後仲嗌咗個pasta🍝 手造闊帶麵出面比較少見,有差唔多成隻手指咁闊,幾特別~ 闊帶麵質感偏薄,食落都有口感同幾飽肚🤣 澳洲和牛面頰肉醬真係食到牛肉粒,不過個人略嫌味道較但,如果再濃味啲就正🤪
最後當然唔少得酒啦🥂 就算過咗happy hour,佢哋嘅proseco/紅白酒都係$52蚊,超抵飲🤩🥂 我哋就嗌咗兩杯proseco chill吓,好清爽😚
💰 價錢 (4/5)
Average price $300/pp
登堂環境舒服,食物選擇多元而且味道都唔錯,連酒水加一每人都係大約$300,價錢合理👍🏻 推薦大家帶三五知己黎聚會😗