2012-10-17 1193 views
一篇遲來的食評...十月一日, 和一班相識多年o既舊同事聚舊晚飯. 由當年o既黃毛丫頭, 到今日變成人妻, 咁多年都依然可以KEEP 住聯絡, 呢份感情真係得來不易, 所以當晚聚會我非常用心去搵一間有質素o既餐廳.在公司同事介紹下, 去o左CWB 一間新開o既中菜餐晚飯. 一去到門口, 感覺好華麗, 分兩層. 我地訂o個張枱o係一樓. 入到去, 裝修好靚, 但唔係好多枱, 望真d, 原來有好多VIP房. 呢度幾菜式好精緻, 重質不重量.仲有幾道小菜想介紹, 可惜冇位上載相. 例如清炒河蝦仁, 感覺版肉好彈牙, 同老闆親自即撞蛋白杏仁茶.
鮑汁雞粒炒飯, 真係粒粒分明
蒜片牛柳粒
老闆推介o既一道菜式, 和味粉絲煲, 火侯十足, 一d都唔油膩
筍尖蝦餃皇的澄面皮晶瑩剔透,係一道味道比較清淡o既菜式,同酒店中菜廳的出品拍得住⋯
做法簡單的順德生煎雞味道雖然未及順德所食的雞味濃,但值得一讚o既係, 清碟亦未見有多餘的油殘留
魚湯浸莧菜鮮味濃厚,不帶丁點腥味
土耳奇無花果乾做生炒骨,外脆內嫩,汁料甜中略帶酸香,排骨亦炸得鬆化
一篇遲來的食評...

呢度幾菜式好精緻, 重質不重量.

仲有幾道小菜想介紹, 可惜冇位上載相. 例如
乾煸四秀豆, 味道調得好好
清炒河蝦仁, 感覺版肉好彈牙, 同老闆親自即撞蛋白杏仁茶.
2012-10-01
鮑汁雞粒炒飯, 真係粒粒分明