2016-07-25 830 views
星期五放早黎開銅鑼灣呢邊剪頭髮 就順路上去黃枝記食個下午茶三點鐘嘅黃枝記唔算好多人因為樓面分為兩層嘅關係座位都比較鬆動舒服金牌蝦子撈麵 ($58)識食一定係食呢度嘅金牌蝦子撈麵點解咁講睇吓幅相已經知道雖然價錢其實比一般蝦子撈麵偏貴但係你見到佢嘅用了絕對唔馬虎撈麵上面有大量嘅蝦子將撈麵同蝦子撈玩嘅時候 你會見到每條面都平均佈滿蝦子食到最後嘅時候你會見到有啲蝦子留喺碟上面證明左佢落嘅蝦子份量係好足夠講返面身 對於一個蛋面嘅愛好者黎講面嘅質地最緊要係彈牙爽口而黃枝記亦都不負所望 面身完全達到彈牙爽口嘅要求叫撈麵嘅時候同事都會配上呢一個大地魚湯當你食到口乾嘅時候飲一啖 又係另外一種風味其實我最鍾意大地魚湯上面嘅九黃因為九黃可以帶起大地魚湯嘅鮮味雲吞配生菜 ($75)對於一個雲吞麵愛好者來講淨係食蝦子撈麵邊會夠咖加上健康人生來講每餐都要有啲菜所以我就叫左啲一個雲吞配生菜首先講咗生菜先 生菜係用白灼嘅方法去烹調煮熟左嘅菜唔會太老 亦保持求爽口嘅感覺我好朋友啲餐廳用太多油去灼菜 令到食落去嘅口感似食油多過食菜喺呢度食就唔使擔心有呢一個效果講返雲吞 $75其實可以食到10粒雲吞計起條數其實唔可以話好平

星期五放早黎開銅鑼灣呢邊剪頭髮 就順路上去黃枝記食個下午茶
三點鐘嘅黃枝記唔算好多人
因為樓面分為兩層嘅關係座位都比較鬆動舒服
金牌蝦子撈麵 ($58)

識食一定係食呢度嘅金牌蝦子撈麵
叫撈麵嘅時候同事都會配上呢一個大地魚湯
當你食到口乾嘅時候飲一啖 又係另外一種風味
其實我最鍾意大地魚湯上面嘅九黃
因為九黃可以帶起大地魚湯嘅鮮味
雲吞配生菜 ($75)

對於一個雲吞麵愛好者來講淨係食蝦子撈麵邊會夠咖
加上健康人生來講每餐都要有啲菜所以我就叫左啲一個雲吞配生菜
首先講咗生菜先 生菜係用白灼嘅方法去烹調
煮熟左嘅菜唔會太老 亦保持求爽口嘅感覺
喺呢度食就唔使擔心有呢一個效果

講返雲吞 $75其實可以食到10粒雲吞
計起條數其實唔可以話好平 但當你將粒雲吞放喺口嘅時候你就知道點解值呢個價錢
每粒雲吞入面都會有一隻蝦
經過秘製嘅調味 而造成雲吞入面嘅餡料
放入口嘅時候你會食得出蝦嘅鮮味 又食到雲吞皮嘅嫩滑
2016-07-22
$150 (Tea)