2023-03-16
今日朋友請食生日飯,來到鰂魚涌一間專做日本Yakitori燒鳥既Omakase 餐廳🍢🍱,Yakitori日文為[ 焼き鳥],佢地主打用每雞既雞肉、內臟,串成一口大小既雞串,再用備長炭直火燒烤而成🔥。前菜南蠻醬配蔬菜條同黑魚子沙律鵝肝多士🥗,好精緻靚仔!南蠻醬濃郁醇香,配上新鮮脆口嘅蔬菜條,令人食指大動👌。黑魚子沙律鵝肝多士則係一個完美嘅組合,黑魚子帶嚟淡淡嘅咸味,鵝肝多士鬆軟香濃,沙律令整體味道更加清新爽口,令人回味無窮😋。之後就嚟到啲主角燒鳥🍢:雞頸肉:每隻雞只有一點點,由於脖子屬於經常運動的部位,處理得好可是相當多汁鮮美及爽口。燒雞冠:皮脆肉嫩,香氣四溢!外皮烤得金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,入口即化👍。雞喉嚨:燒雞喉嚨,是一種非常珍貴的食材,很少有地方可以品嚐到。它的口感細緻,質地彈牙,經過炭火燒烤後,更是香氣四溢,回味無窮👌。雞翼尖:去曬啲骨淨返嗰啖肉,讓你感受到專業廚師的精湛技藝和對食材的敬重。這個部位通常只有一小塊肉,需要精心處理和烹調才能展現出它的完美口感。燒烤雞肉丸:將雞肉餡捏成丸狀,或更常見的長條棒狀烤製而成。本店將雞肉加入剁碎的雞軟骨增加口感,附顆生蛋黃沾著吃,更滑順香
之後就嚟到啲主角燒鳥🍢:
燒烤雞肉丸:將雞肉餡捏成丸狀,或更常見的長條棒狀烤製而成。本店將雞肉加入剁碎的雞軟骨增加口感,附顆生蛋黃沾著吃,更滑順香濃。稱之謂免治雞肉棒。雞掌心肉係第一次食🤤。
主食係一碗雞白湯,可以配飯團或者拉麵🍜。湯係加咗瑤柱乾、生蠔乾、沙甸魚乾、冬菇同埋昆布。最後熬成一碗琥珀色嘅湯,加上雞腳、雞胸口、雞骨熬煮13個鐘,反覆隔渣而成,味道濃郁🍲。
拉面上既木魚花
居然唔係木魚花,其實係用阿波尾雞嘅雞胸曬乾,然後片片刨出來既,更能增加雞味,飯團煙燻得啱啱好,有三種食法:直接食、泡水食同埋茶漬飯。煙燻味道同飯焦加返啲湯,食落口感覺更加豐富🍚。
其實仲有其他食物,真係不能盡錄,餐廳師傅對食材每一個烹調嘅細節執著,真係好瘋狂👨🍳,$640呢個價錢可以食到咁精緻既Omakase 晚餐,感覺真係值回票價💰。亦多謝我嘅好朋友請我食一餐咁正既晚餐,真係好開心😊。
啾咪😘😘😘