2012-09-27 51 views
眼見四周都是趕頭趕命、大口大口地把飯往嘴裏塞的學生及白領客人, 難得午休時間, 點解還要這麽的緊張??素聞牛車水餐廳幾出名,但熊媽倒是第一次嚟試, 即管試吓午餐及推介小食......羅宋湯用料豐富, 有菜有牛肉去煲, 味道濃甜。餐包暖烘烘兼鬆軟, 送湯一流!清邁蝦醬扎肉炒飯 $34 連餐湯、餐包及熱飲 ... 炒飯炒得比較濕身, 縱使有生菜絲及香葱同炒, 會令炒飯多了陣草青香味, 但炒耐咗以致生菜出水就令到炒飯濕濕地, 兼且飯身會較軟。 蝦醬味道不突出, 有等於無, 大大地減少了炒飯的吸引力 扎肉切得正正方方一大粒, 味道少鹹, 肉質唔夠實正;全碟炒飯都只可用「淡」字來形容馬來沙爹 (牛) $30半打 ... 用鐵板上的牛肉串燒, 感覺幾大陣仗還有一碟甜甜地的沙爹醬與另外一碟蕃茄菠蘿, 蕃茄仔新鮮兼有果甜、菠蘿是罐頭菠蘿但用水把糖水味道浸走哂, 所以是無味菠蘿, 還要滿口渣牛肉串燒有用香料醃過, 被燒過的牛肉有部份稍硬, 亦有部份柔軟, 牛肉味道也能悄悄地走出來。整體感覺, 除了炒飯及有渣無味菠蘿外, 其他side dishes也做得不錯!

羅宋湯用料豐富, 有菜有牛肉去煲, 味道濃甜。
餐包暖烘烘兼鬆軟, 送湯一流!

2012-09-21
$70 (Lunch)