2022-03-17
想食Hemma嘅burnt cheesecake好耐!闊別半年終於回歸,暫時淨係係in the moment先食到~ 咖啡店位於JOMO舊址,隱身係小巷之中,一不留神就會錯過其入口。店面唔算好大,只有十餘個座位。之前weekend到訪人龍超長!然後擇日再戰,平日2點到 終於唔洗排!可惜酒鬼都係無緣遇見Rum Raisin。⚠️蛋糕不設外賣 只限堂食▪️Original Basque Burnt Cheesecake $60芝士蛋糕超爆流心!入口好creamy好軟滑!蛋糕邊邊位就保留左少少芝士蛋糕厚實嘅口感,略嫌表層唔夠焦香。芝士香氣未算超濃,但對我而言恰到好處,食完唔會覺得好甜好滯。▪️Earl Grey Basque Burnt Cheesecake $60呢件蛋糕就無原味個件咁多流心位~ 中間軟心部份同樣軟滑,但其他位置茶粉嘅感覺較為明顯,無原味嘅咁滑溜。入口伯爵茶味突岀,同芝士balance得幾好。不過個人就鍾意原味多啲啦~▪️Matcha latte $50/Hot拉花好靚!勁cute呀!抹茶屬大眾濃度,帶回甘甜度低,奶香唔會太搶風頭,入口順滑無粉末感。整體平衡得幾好,幾鍾意佢嘅回甘,
⚠️蛋糕不設外賣 只限堂食
▪️Matcha latte $50/Hot
拉花好靚!勁cute呀!抹茶屬大眾濃度,帶回甘甜度低,奶香唔會太搶風頭,入口順滑無粉末感。整體平衡得幾好,幾鍾意佢嘅回甘,不過抹茶控就覺得可以再濃啲。
整體嚟講,Basque burnt cheesecake軟心texture正中下懷!味道唔錯,不過就無想像中咁驚艷。咖啡店店面較細,較為狹窄,未算好好hea。如果順路去開西營盤 又唔洗排隊嘅話,都會再回訪。唯獨蛋糕只設堂食 不設外賣。