2020-08-24
住係元朗國週邊,有時起身真係會諗唔到食咩好㗎。今日專登帶個新來報到嘅朋友,去試下天水圍名物,位置位於坑尾村及屏山附近,大家諗到未呢?錯錯錯,除咗華嫂,最有人氣應該就係呢間屏山老地方。屏山老地方都開咗好耐好耐嚕。以前佢係喺圍村牌坊入邊附近,係賣榴槤煎肉餅及芒果煎肉餅出名。想當年有好多街坊朋友聽到榴槤肉餅飯芒果肉餅飯,個個都『嘩』覺得係伏。但係佢哋又會專登坐車入嚟試下,你話人係咪好奇怪呢?好多人誤會荃灣嗰間肉餅哥係同一間,再嚴重聲明講多一次,兩間係唔同㗎!對上一次我幫襯屏山老地方,差唔多都有N年前。當時候一落去就專登過嚟食,我當然係羊肉餅飯,但係當年嘅上菜嘅速度真係好耐。差唔多食邊一款肉餅都要等半個鐘,真係等到嬲㗎!今時今日喺新舖頭冇呢回事了,上菜速度快,唔使15分鐘就有得食。望下廚師推介餐牌先廚師推介唔啱唔緊要,仲有好多款怕唔夠飽?唔怕,仲有小食㗎今次我叫咗升級版六重芝士肉餅,同普通版爭幾蚊,冇理由唔要升級版㗎。升級版唔知係咪意思話俾我聽多一塊肉餅呢?望近啲睇清楚,肉餅都有啲厚度㗎。芝士同肉餅真係幾夾。不過真係好飽,食咗一塊已經好FULL!另一款就係蒙古孜然辣牛肉肉餅飯,入口真係有啲辣,
廚師推介唔啱唔緊要,仲有好多款
怕唔夠飽?唔怕,仲有小食㗎
另一款就係蒙古孜然辣牛肉肉餅飯,入口真係有啲辣,認真啲食下就知道其實每款肉餅都有啲唔同。
我相信好多男人都好鍾意食肉餅,呢個辣辣地,應該好啱佢哋食。不過我覺得如果啲飯可以再靚啲,咁就會更加好!